Τα τελευταία στοιχεία από το ForwardKeys αποκαλύπτουν ότι ο ρωσικός εξερχόμενος τουρισμός, που έχει ήδη σοβαρά μειονεκτήματα από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς της πανδημίας, έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο, λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την εβδομάδα πριν από το ξέσπασμα του πολέμου (με τις 18 Φεβρουαρίου), τα διεθνή αεροπορικά εισιτήρια από τη Ρωσία ανήλθαν στο 42% των προ-πανδημικών επιπέδων. αλλά την εβδομάδα αμέσως μετά την εισβολή (με την 25η Φεβρουαρίου), τα αεροπορικά εισιτήρια που εκδόθηκαν μειώθηκαν μόλις στο 19%. Από τότε, οι κρατήσεις πτήσεων έχουν βυθιστεί ακόμη πιο βαθιά και κυμαίνονται γύρω στο 15%.

Λόγω των κυρώσεων που σχετίζονται με τον πόλεμο στην πολιτική αεροπορία, οι Ρώσοι δεν μπορούν να κάνουν κράτηση πτήσεων για πολλούς από τους αγαπημένους τους προορισμούς στη Δύση. Έτσι, κάνουν κράτηση για ταξίδια στη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Μια ανάλυση των κρατήσεων πτήσεων που έγιναν μεταξύ 24 Φεβρουαρίου, την έναρξη της εισβολής, και 27 Απριλίου, τα τελευταία δεδομένα, αποκαλύπτει ότι οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί για ταξίδια μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου, κατά σειρά ανθεκτικότητας, είναι η Σρι Λάνκα, οι Μαλδίβες, η Κιργιζία , Τουρκία και ΗΑΕ.

Οι κρατήσεις προς τη Σρι Λάνκα είναι επί του παρόντος 85% μπροστά από τα επίπεδα προ της πανδημίας, στις Μαλδίβες 1% πίσω, στο Κιργιστάν 11% πίσω, στην Τουρκία 36% πίσω και στα ΗΑΕ, 49% πίσω.

Ωστόσο, η θέση της Σρι Λάνκα στην κορυφή της λίστας δεν είναι αληθινή αντανάκλαση της ελκυστικότητας του νησιού ως προορισμού. Αντίθετα, είναι συνέπεια τρομοκρατικών βομβαρδισμών.

Περαιτέρω ανάλυση των πρόσφατων εισιτηρίων που κρατήθηκαν για την Τουρκία και τα ΗΑΕ υποδηλώνει ότι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό είναι εύποροι Ρώσοι που πηγαίνουν διακοπές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των θέσεων που πωλήθηκαν σε καμπίνες premium έχει τριπλασιαστεί, σε σύγκριση με το 2019, και η μέση διάρκεια ταξιδιού για premium ταξιδιώτες είναι 12 διανυκτερεύσεις στην Τουρκία και 7 διανυκτερεύσεις στα ΗΑΕ.

Οι αλλαγές στα προγράμματα πτήσεων, μετά τις ρωσικές εχθροπραξίες στην Ουκρανία, έχουν ως εξής:

24 Φεβρουαρίου: Ο εναέριος χώρος στη νότια Ρωσία έκλεισε και η Aeroflot απαγορεύτηκε να πετάει στο Ηνωμένο Βασίλειο

25 Φεβρουαρίου: Η Ρωσία απαγόρευσε τις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες από τον εναέριο χώρο της

27 Φεβρουαρίου: Η ΕΕ έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροπλάνα
1η Μαρτίου: Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις ρωσικές πτήσεις να εισέλθουν στον εναέριο χώρο τους

5 Μαρτίου: Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες (Aeroflot, Ural Airlines, Azur Air και Nordwind Airlines και άλλες) ανέστειλαν τις διεθνείς πτήσεις

25 Μαρτίου: Η Rosaviatsiya, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών της Ρωσίας, επέκτεινε την απαγόρευση των πτήσεων σε 11 αεροδρόμια στα νότια και κεντρικά μέρη της Ρωσίας

25 Μαρτίου: Η Vietnam Airlines ανέστειλε τις τακτικές πτήσεις προς τη Ρωσία

14 Απριλίου: Η AirBaltic διέκοψε τις πτήσεις προς τη Ρωσία – αλλά θα επιστρέψει στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό

22 Απριλίου: Η EgyptAir επανέλαβε τις καθημερινές απευθείας πτήσεις μεταξύ Καΐρου και Μόσχας

Ο Olivier Ponti, Αντιπρόεδρος του Insights, ForwardKeys, δήλωσε: «Ο πόλεμος με την Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις στις πτήσεις, έχουν ουσιαστικά προκαλέσει την εξάντληση της αγοράς εξερχόμενου τουρισμού της Ρωσίας. Αυτοί οι άνθρωποι που εξακολουθούν να πετούν αποτελούν μια μικρή, εύπορη θέση, που αναγκάζονται να κάνουν διακοπές στην Ασία και τη Μέση Ανατολή και όχι στην Ευρώπη, που είναι ο αγαπημένος τους προορισμός σε κανονικές εποχές».