Σε κάθετη πτώση ο εσωτερικός τουρισμός
Η παραξενοδοχία και η μείωση των διανυκτερεύσεων φρενάρει το τζίρο των επιχειρήσεων
Του Χάρη Ντιγριντάκη
Στις ράγες της ανάκαμψης τροχοδρομεί ο ελληνικός τουρισμός. Όλα δείχνουν ότι οι στόχοι των αφίξεων εξωτερικού το 2013 θα επιτευχθούν όμως τα έσοδα δεν θα ακολουθήσουν την ευημερία των αριθμών. Μόνο η Ελίτ των ξενοδόχων δηλαδή οι ιδιοκτήτες 4 και -κυρίως- 5 αστέρων ξενοδοχείων (το 15% της αγοράς περίπου) μπορούν να επιχαίρουν για την πορεία της σαιζόν δεδομένου του πλεονεκτήματος των υψηλής δυναμικότητας μονάδων τους να παρέχουν ευελιξία στις τιμές. Οι τιμές των ξενοδοχείων κατά μέσο όρο φέτος παρουσιάζουν πτώση της τάξεως του 10-15% αφού η περυσινή αβεβαιότητα των εκλογών φόβισε τους περισσότερους ξενοδόχους την ώρα που υπέγραφαν τα συμβόλαια της επόμενης περιόδους.
Τα ξενοδοχεία που στηρίζονται παραδοσιακά στον εσωτερικό τουρισμό αντιμετωπίζουν εμφανές πρόβλημα βιωσιμότητας, ενώ τα μικρών κατηγοριών ξενοδοχεία ανεξαρτήτως προορισμού φυτοζωούν. Η παραπλανητική ευφορία των αφίξεων δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με τις διανυκτερεύσεις οι οποίες βαίνουν διαρκώς συρρικνούμενες. Για παράδειγμα σε περιοχές όπου προσεγγίζουν οι Low Cost Carriers διαπιστώνεται ότι Βρετανός επισκέπτεται την Κω για 2 διανυκτερεύσεις και επιστρέφει ! Οι διανυκτερεύσεις των 12 και 14 ημερών ανήκουν στο μακρινό παρελθόν και πλέον η ολιγοήμερη παραμονή επιχωριάζει στα last minute πακέτα. Επίσης η παραξενοδοχία ανθεί. Πλέον η οδός Ασκληπιού και οι πάροδοι αυτής, πέραν των κλασσικού τύπου ξενοδοχείων διημερεύσεων, διαθέτουν πολυκατοικίες όπου ολόκληροι όροφοι έχουν μετατραπεί σε μίνι ξενοδοχεία. Τα δωμάτια ως γνωστόν πωλούνται μέσα από διεθνείς ιστοσελίδες και η πολιτεία είναι ανίκανη να εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τις σχετικές πράξεις που διενεργούνται μέσω του διαδικτύου. Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Χαλκιδική πανηγυρίζουν για τη φετινή σαιζόν, Δωδεκάνησα και Δυτική Πελοπόννησος ακολουθούν. Η Αθήνα ανακάμπτει μετά από πολύ καιρό και με χαμηλές τιμές.
Λίρα εκατό για τον ελληνικό τουρισμό αποτελούν η τουρκική και η ανακάμπτουσα αιγυπτιακή άνοιξη. Η Ελλάδα κυριαρχεί στην άντληση τουριστών τελευταίας στιγμής και το στοίχημα πλέον είναι να διατηρηθεί υψηλά ως προορισμός κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Ως «σύνθημα» για κύμα ακυρώσεων πτήσεων και ταξιδιών και επαναπατρισμό Βρετανών που ήδη βρίσκονται στις «προβληματικές» περιοχές της Αιγύπτου λειτούργησε η ταξιδιωτική σύσταση του Foreign Office την περασμένη Τετάρτη. Όλοι οι μεγάλοι tour operators αλλά και οι specialists για Αίγυπτο προχωρούν στις ακυρώσεις των πτήσεών τους προς Κάιρο και Λούξορ και έχουν κινητοποιήσει και τα στελέχη τους που βρίσκονται εκεί προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι πελάτες τους και να οργανωθεί ο επαναπατρισμός τους.
Παράλληλα, ειδικά ο Thomson προχωρεί και σε τροποποιήσεις των προγραμμάτων κρουαζιέρας που είναι προγραμματισμένα για το αμέσως επόμενο διάστημα αντικαθιστώντας την Αλεξάνδρεια και το Πορτ-Σάιντ με άλλους προορισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αθήνα-Αττική-Αργοσαρωνικός
«Δεν μπορείς να πανηγυρίζει επειδή είχαμε ως προορισμός ένα καλό Ιούνιο, όταν μάλιστα συγκρίνεις τα αποτελέσματα σου με το 2012. Δηλαδή τη χειρότερη ιστορικά χρονιά της Αθήνας τα τελευταία 25 έτη» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού. Ο Ιούνιος κινήθηκε καλά αφού η Αθήνα φιλοξένησε και ένα μεγάλο Καρδιολογικό Συνέδριο, αλλά το συνολικό πρόσημο για την πρωτεύουσα παραμένει αρνητικό. «Τα σκαλοπάτια τα ανεβαίνεις ένα ένα αλλά τα κατεβαίνεις πέντε πέντε» συμπληρώνει ο κ. Βασιλικός προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος και η Τουρκία ανεβάζουν τους στόχους για το 2013 και ειδικότερα για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών σημειώνει ότι από το 2008 μέχρι σήμερα υπάρχει πτώση τιμών κατά 40% στην Αττική. Ο κ. Βασιλικός αναφέρει ότι η εικόνα της Αθήνας σταθεροποιείται εξέλιξη που θα καταγραφεί ακόμη καλύτερα το 2014 με την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα. Παρόλα ταύτα ανθεί η παραξενοδοχία και εν γένει οι μη νόμιμες εστίες φιλοξενίας των οποίων ο αριθμός βαίνει διαρκώς διογκούμενος.
Η κίνηση εξωτερικού στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το πρώτο 6μηνο του τρέχοντος έτους ανήλθε στο -5,9%. Όπως υπογραμμίζει η διευθύντρια marketing του αεροδρομίου των Σπάτων Ιωάννα Παπαδοπούλου είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι μειώσεις προέρχονται από τους Έλληνες και όχι από τους ξένους, καθώς η καταναλωτική δύναμη των Ελλήνων έχει περιοριστεί σημαντικά. Ενδεικτικά, η κα Παπαδοπούλου επισημαίνει ότι είναι εντυπωσιακοί οι ρυθμοί ανάπτυξης των διεθνών αφίξεων κατά τους 2 τελευταίους μήνες (Μάιο και Ιούνιο). Συγκεκριμένα, οι διεθνείς αφίξεις (αφίξεις από δρομολόγια εξωτερικού) ανήλθαν σε +11% για τον μήνα Μάιο 2013 και σε + 10% για τον μήνα Ιούνιο. Επιπλέον, συνολικά η κίνηση των ξένων επισκεπτών σε δρομολόγια και εξωτερικού και εσωτερικού αυξήθηκαν κατά +7% τον μήνα Μάιο και +14% κατά τον μήνα Ιούνιο, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Αθήνα ανακάμπτει ως προορισμός.
Ρόδος
Με αύξηση της τάξεως του 9% στις τουριστικές αφίξεις έκλεισε το εξάμηνο για τη Ρόδο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Άρης Σουλούνιας. Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του ροδιακού τουρισμού σύμφωνα με τον κ. Σουλούνια είναι οι Ρώσοι, οι οποίοι κατέγραψαν 72,6% αύξηση το εξάμηνο, ενώ και οι Αυστριακοί τουρίστες σημείωσαν άνοδο κατά 33%. Από την άλλη πλευρά, σημαντικά μειωμένοι σε σύγκριση με πέρυσι ήταν το πρώτο εξάμηνο οι Ιταλοί τουρίστες στο νησί. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος φαίνεται να έχουν θετική πορεία ως προς τις πληρότητες των ξενοδοχείων, υπογραμμίζει ο κ. Σουλούνιας, ενώ η κίνηση τον Σεπτέμβριο φαίνεται ότι θα έχει μέτρια πορεία. Ερωτώμενος σχετικά με το κλείσιμο της τουριστικής σαιζόν, ο κ. Σουλούνιας εξέφρασε την ελπίδα του να υπάρξει μια μικρή βελτιστοποίηση στους τζίρους των επιχειρήσεων.
Κως
Την εκτίμησή του ότι η σεζόν θα κλείσει με άνοδο από 5 έως 8% στις αφίξεις στην Κω εκφράζει ο πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων του νησιού Μηνάς Χατζημιχαήλ. Το πρώτο εξάμηνο πήγε αρκετά καλά για το νησί από πλευράς αφίξεων, αγγίζοντας το +22% σε σχέση με πέρυσι. Όσον αφορά τις πληρότητες, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο οι μικρότερες κατηγορίες ξενοδοχειακών μονάδων φτάνουν το 85-90%, ενώ τα all inclusive ξενοδοχεία είναι ήδη πλήρη. Μπορεί τα νούμερα να ευημερούν, ωστόσο η πολλή μεγάλη αύξηση των κλινών στα all inclusive έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα τους τζίρους των εξω-ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του νησιού, καταλήγει ο κ. Χατζημιχαήλ.
Ζάκυνθος
Με θετικό πρόσημο έχει ανοίξει η τουριστική σαιζόν στη Ζάκυνθο σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Χριστίνα Τετράδη ωστόσο ότι οι τζίροι των ξενοδόχων της Ζακύνθου δεν θα αντανακλούν αυτήν τη διαφορά. Βάσει των αφίξεων του αεροδρομίου της Ζακύνθου, καταγράφεται αύξηση 12,50 % για τον μήνα Ιούνιο 2013, ενώ η συνολική αύξηση για το εξάμηνο αγγίζει το 19,5 %. Ανά αγορά, βλέπουμε ότι παρουσιάζεται ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση από τις αγορές των Ανατολικών χωρών, με τη Ρωσία να πρωτοστατεί με ποσοστό 156,26% και να αποτελεί πλέον την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τη Ζάκυνθο, μετά τη Μεγάλη Βρετανία. Επίσης, μεγάλη αύξηση παρουσιάζει η Σλοβενία 53,81%, η Σερβία 48,29% και η Πολωνία 42,43%. Η κα Τετράδη δηλώνει ότι η κύρια αγορά της Μεγάλης Βρετανίας παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Για την αγορά της Γερμανίας διευρύνεται η μείωση η οποία πλέον φθάνει το 41,43% σε σχέση με το 2011. Όσον αφορά τις χώρες της Κεντρική Ευρώπης, το Βέλγιο σημειώνει σημαντική αύξηση 85,32% και ακολουθεί η Δανία με 28,26% και η Ολλανδία με 22,04%. Οι τιμές για το 2013 είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, συμπληρώνει η πρόεδρος της Ένωσης δεδομένου ότι τα περισσότερα συμβόλαια υπογράφηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, όπου, υπήρχαν μόνο ακυρώσεις και μεγάλες πιέσεις από τους Tour Operators για μείωση τιμών. Αναλύοντας τον εσωτερικό τουρισμό, οι κρατήσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απογοητευτικές, ενώ πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι θα περιοριστούν σε φιλοξενίες φίλων ή συγγενών.
Κέρκυρα
Την εκτίμηση ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί η τιμολογιακή πολιτική των all-inclusive ξενοδοχείων εκφράζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Παναγιώτης Μπράμος. Παρά την αύξηση στις αφίξεις και στις πληρότητες του νησιού σε σχέση με πέρυσι, οι τουρίστες κατευθύνονται στα μεγάλα ξενοδοχεία που παρέχουν τα πάντα με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα οι μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες να μην καταφέρνουν να τα ανταγωνιστούν, δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μπράμος. Η φετινή σαιζόν αναμένεται να κλείσει με άνοδο σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο αυτό δεν αναμένεται να αποτυπωθεί στους τζίρους των ξενοδοχείων, καταλήγει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι ΤΟs δεν βάζουν νερό στο κρασί τους.
Πρέβεζα
Με 10% αύξηση προβλέπει ότι θα κλείσει η φετινή τουριστική σαιζόν στην Πρέβεζα ο πρόεδρος ξενοδόχων του νομού Πολύκαρπος Χαλκίδης. Οι ανοδικές τάσεις έχουν ήδη αποτυπωθεί στην τουριστική κίνηση της περιοχής από τον Μάιο μέχρι σήμερα, με τις πληρότητες να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές. Η Πρέβεζα κινείται κατά κύριο λόγο με Έλληνες τουρίστες, επισημαίνει ο κ. Χαλκίδης, και οι γειτονικοί νομοί την προτιμούν για διακοπές, καθώς είναι ένας οικονομικός προορισμός με συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Ηράκλειο
Στα επίπεδα του 18-20% κινήθηκε η αύξηση των αφίξεων στο Ηράκλειο τον Μάιο και τον Ιούνιο, με τους Ρώσους τουρίστες να ξεπερνούν για πρώτη φορά τις άλλες εθνικότητες, φτάνοντας τους 94.000, τονίζει ο πρόεδρος ξενοδόχων του νομού, Νίκος Χαλκιαδάκης. Οι πληρότητες των ξενοδοχείων κυμαίνονται στο ιδιαίτερα ικανοποιητικό ποσοστό του 90-95%, κάτι που αποτυπώνεται και στους τζίρους των επιχειρήσεων. Μέχρι τον Σεπτέμβριο η κίνηση θα είναι ανάλογη, εκτιμά ο κ. Χαλκιαδάκης, ενώ αν πάει καλά ο Οκτώβριος, η τουριστική σαιζόν στο Ηράκλειο αναμένεται να κλείσει με διψήφια άνοδο.
Χαλκιδική
Με ελαφρά αυξημένο τζίρο και άνοδο στις τουριστικές αφίξεις γύρω στο 8% κινήθηκαν οι μήνες Μάιος και Ιούνιος για την Χαλκιδική, όπως τονίζει ο πρόεδρος ξενοδόχων του νομού, Γρηγόρης Τάσιος. Τούτο οφείλεται στα early bookings, τα οποία ανέβασαν στο 40% τις πληρότητες των ξενοδοχείων τον Μάιο και στο 80% τον Ιούνιο. Η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά στη Χαλκιδική, στη συνέχεια ακολουθεί η Γερμανία, ενώ εντυπωσιακή αύξηση κατά 80% είχε και η σερβική αγορά. Οι πρώτοι Τούρκοι τουρίστες έχουν επίσης κάνει την εμφάνισή τους στον νομό, κυρίως σε τετράστερα ξενοδοχεία. Ο κ. Τάσιος εκτιμά ότι η σαιζόν θα κλείσει με 8% περίπου άνοδο, επισημαίνει ωστόσο ότι η φετινή χρονιά είναι η 6η συνεχόμενη χρονιά επιβίωσης για τον νομό.
Λέσβος
Μικρή ανάκαμψη είχαν οι ξενοδοχειακές μονάδες της Λέσβου τον Ιούνιο, οι οποίες λειτουργούν όμως με πολύ χαμηλές τιμές. Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων του νησιού Περικλής Αντωνίου, τονίζοντας παράλληλα ότι το πρώτο πεντάμηνο οι μονάδες εσωτερικού τουρισμού επλήγησαν ιδιαίτερα. Παρά το γεγονός ότι τον Ιούνιο χάθηκαν ορισμένες πτήσεις τσάρτερ λόγω του καθυστερημένου ανοίγματος της σαιζόν στο νησί, η τουριστική κίνηση εξισορροπείται από τους Τούρκους, οι οποίοι καταγράφουν 60% αύξηση, συνεχίζει ο ίδιος. Ο κ. Αντωνίου καταλήγει ότι η σαιζόν αναμένεται να κλείσει με ελαφρώς ανοδική πορεία σε σχέση με πέρυσι.
Πάρος
Με μικρό θετικό πρόσημο υποστηρίζει ότι θα κλείσει η φετινή σαιζόν στην Πάρο ο πρόεδρος ξενοδόχων του νησιού κ. Γιώργος Μπαφίτης. Ενώ ο Μάιος κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος αναμένεται να πάνε καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Οι τιμές των ξενοδοχείων της Πάρου είναι πολύ προσιτές, συνεχίζει ο κ. Μπαφίτης, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένας προορισμός για όλα τα βαλάντια. Ωστόσο, καταλήγει ο ίδιος, η μεγάλη ανάκαμψη απαιτεί υπομονή και επιμονή, καθώς χρειάζεται μια πενταετία για να αποκατασταθεί πλήρως η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Λακωνία
Το “αγκάθι” του εσωτερικού τουρισμού έχει πλήξει με τον χειρότερο τρόπο και για μια ακόμη χρονιά τους ξενοδόχους της Λακωνίας, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού Δημήτρης Πολλάλης. Ο Έλληνας εξακολουθεί να μην ταξιδεύει στη Λακωνία, παρά τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και την πολύ καλή ποιότητα των ξενοδοχείων, συνεχίζει ο ίδιος. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε έντονη κινητικότητα στην Ελαφόνησο, τη Μάνη και τη Μονεμβασιά το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος, αυτό δεν μπορεί να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα των ξενοδόχων και τούτο έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες να προτίθενται να παραδώσουν τα κλειδιά τους στο τέλος της σαιζόν, καταλήγει ο κ. Πολλάλης.