Στη διαφοροποίηση του τουριστικού της τομέα στοχεύει η Ελβετία. Ειδικότερα, η χώρα θέλει οι τουρίστες που την επισκέπτονται να έρχονται όχι μόνο για πεζοπορία ή σκι αλλά και για ποδηλασία. Για το λόγο αυτό ο ποδηλατικός τουρισμός είναι η βασική προτεραιότητα και το επίκεντρο του τοπικού συμβουλίου τουρισμού της χώρας.

Με προϋπολογισμό 45,5 εκατ. ελβετικών φράγκων, ο οργανισμός Schweiz Tourismus θα καταστεί η χώρα ως προορισμός για ποδηλασία τόσο για τους ορεινούς ποδηλάτες καθώς και για τους ποδηλάτες trekking.

Επισημαίνεται ότι υπάρχουν ήδη 1,5 εκατ. επισκέπτες ποδηλασίας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών στη χώρα. Η ποδηλασία στις Άλπεις είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Αυστριακών, Βέλγων, Τσέχων, Γάλλων, Γερμανών, Ιταλών, Ολλανδών, Πολωνών, Άγγλων και επίσης μεταξύ των ίδιων των Ελβετών.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες μάρκετινγκ, ειδικά οι γυναίκες αναγνωρίζουν την ποδηλασία ως εργαλείο γυμναστικής και τρόπου ζωής. Επιπλέον, αυτή η δραστηριότητα είναι δημοφιλής στη γενιά 50+. Συνολικά, οι ειδικοί θεωρούν τον τουρισμό ως ένα είδος τρόπου ζωής.

Η Schweiz Tourismus σχεδιάζει διάφορες δραστηριότητες μάρκετινγκ και εκδηλώσεις προκειμένου να προωθήσει στη χώρα τον ποδηλατικό τουρισμό. Εκτός από 4,5 εκατομμύρια φυλλάδια, 55 συνεντεύξεις τύπου και πολυάριθμες συζητήσεις με τους opinion leaders, αναμένεται να ταξιδέψουν 1200 αλλοδαποί δημοσιογράφοι για να πάρουν μια ιδέα για τις συνθήκες του ποδηλατικού τουρισμού στην Ελβετία.

Ωστόσο, εκτός από τους παθιασμένους ποδηλάτες, οι “αρχάριοι” είναι επίσης μια ομάδα-στόχος. Οι άπειροι ποδηλάτες, ειδικά από απομακρυσμένες αγορές, μπορούν να κάνουν ποδήλατο ή να νοικιάσουν ποδήλατα και να ανακαλύψουν την Ελβετία. Εάν η καμπάνια επιτύχει, η Schweiz Tourismus αναμένει αύξηση 2,8% αυτό το καλοκαίρι και 3,2% στο σύνολο του 2018, συνεχίζοντας έτσι τη θετική τάση.

Όσον αφορά την εκστρατεία ευρείας κλίμακας, η Ελβετία προφανώς ασχολείται επίσης με το ζήτημα της υποδοχής των πληρωμάτων. Για το λόγο αυτό η εταιρεία εξέδωσε ένα φυλλάδιο με 85 εξειδικευμένα ξενοδοχεία για τη διαμονή τους.

Αυτά τα λεγόμενα ξενοδοχεία ποδηλάτων είναι πολύ πρακτικά. Περιλαμβάνουν δωμάτια για ποδήλατα με δυνατότητα κλειδώματος, χώρους καθαρισμού με κιτ επισκευής, δυνατότητα πλυσίματος ή ντους κατά την ημέρα αναχώρησης, καθώς και συσκευασμένα γεύματα κατόπιν αιτήματος και πολλά άλλα.

Επίσης, μια άλλη δυνατότητα φιλοξενίας για τους λάτρεις της ποδηλασίας είναι το κάμπινγκ. Ωστόσο, το θέμα με τα κάμπινγκ στην Ελβετία είναι η υψηλή τιμή τους. Στην πραγματικότητα, η Ελβετία είναι ο πιο ακριβός προορισμός κατασκήνωσης στην Ευρώπη, με τις διανυκτερεύσεις να κοστίζουν κατά μέσο όρο 46,78 ευρώ για δύο ενήλικες και ένα παιδί.