Σύνταξη: tourismtoday.gr

Tο επίπεδο ανάκαμψης είναι πολύ διαφορετικό ανάμεσα στους προορισμούς στη νοτιοανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με ανάλυση της Mabrian Technologies.

Στη βάση αυτής της διαφοράς ο παγκόσμιος πάροχος ανάλυσης δεδομένων και τουριστικής ευφυΐας, προσδιορίζει τρεις ομάδες χωρών.
Η ανάλυση αποκαλύπτει αρκετές τάσεις σχετικά με την προπανδημική εποχή και την ανάκαμψη από πέρυσι.

Τα τρία επίπεδα ανάκαμψης προορισμών σε νοτιοανατολική Ευρώπη

  • Οι χώρες που ανακάμπτουν καλύτερα είναι η Ελλάδα και η Ρουμανία.
  • Μεσαίο επίπεδο ανάκαμψης σημειώνουν η Σερβία και η Κροατία.
  • Το Μαυροβούνιο, η Βουλγαρία και η Κύπρος έχουν χαμηλό επίπεδο ανάκαμψης.

Η ανάλυση έγινε με στοιχεία από την εναέρια χωρητικότητα, λαμβάνοντας τα δεδομένα από το 2022 και συγκρίνοντας τα με τα δεδομένα από το καλοκαίρι του 2019 πριν από την πανδημία.

Οι τιμές των ξενοδοχείων και η ζήτηση αναζήτησης συγκρίνονται με το καλοκαίρι του 2021 για να κατανοηθεί η πορεία της ανάκαμψης τουρισμού σε αυτούς τους προορισμούς στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι τιμές στα ξενοδοχεία

Εν τω μεταξύ, η ανάκαμψη των τιμών έφτασε και στον τομέα της φιλοξενίας, ειδικά στα ξενοδοχεία 4 αστέρων.

  • Η Κροατία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία παρουσιάζουν αύξηση στις τιμές σε όλους τους τύπους ξενοδοχειακών κατηγοριών.
  • Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στη λίστα που παρουσιάζει μείωση τιμών σε ξενοδοχεία 3, 4 και 5 αστέρων.

Η απουσία των Ρώσων τουριστών

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι συγκεκριμένα στην Κύπρο το 2021 η Ρωσία ήταν η τρίτη πηγή αγοράς ως προς την αεροπορική χωρητικότητα και η δεύτερη σε κριτικές ξενοδοχείων.

Ως εκ τούτου, η έλλειψη Ρώσων τουριστών για το φετινό καλοκαίρι έχει προκαλέσει πτώση στις τιμές των ξενοδοχείων για αυτόν τον προορισμό.

Το ίδιο θέμα μπορεί να επισημανθεί στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, καθώς για αυτές τις δύο αγορές η Ρωσία ήταν επίσης η τέταρτη και τρίτη μεγαλύτερη αγορά έκδοσης, αντίστοιχα.
Η απουσία Ρώσων θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις τιμές των πολυτελών ακινήτων.

Η Ελλάδα ανάμεσα στους top προορισμούς στη νοτιοανατολική Ευρώπη

Όσον αφορά στην αναζήτηση, η Κροατία, το Μαυροβούνιο και η Ελλάδα βρίσκονται στην κορυφή των αγορών προέλευσης της Δυτικής Ευρώπης σε σύγκριση με άλλους προορισμούς στην περιοχή.

Ωστόσο, εκτός από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία για την Ελλάδα και τη Γερμανία και τη Γαλλία για την Κροατία, όλες οι άλλες αγορές παρουσιάζουν πτώση ως προς το ενδιαφέρον αναζήτησης σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021 (σύμφωνα με τον δείκτη μεριδίου αναζητήσεων Mabrian).

Η διάρκεια παραμονής

Στην Ελλάδα, η διάρκεια παραμονής μειώνεται καθώς οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με το 2021 (ειδικά σε ακίνητα 5 αστέρων, που κινούνται στο +10%) και είναι οι υψηλότερες στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η μέση διάρκεια παραμονής στην Κροατία είναι 8 ημέρες, δηλαδή 30% μικρότερη από τη μέση διαμονή στο Μαυροβούνιο και 18% μικρότερη από την Ελλάδα.
Οι κροατικές τιμές ξενοδοχείων 3 και 4 αστέρων είναι οι δεύτερες υψηλότερες στην περιοχή, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την αναζήτηση.

Εξετάζοντας τις δύο κύριες αγορές προέλευσης για την περιοχή, για τη βρετανική αγορά τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει σημειωθεί μικρή πτώση στο ενδιαφέρον και τις αναζητήσεις, ενώ μειώνεται και η μέση διάρκεια παραμονής.
η Ρωσία, παρά την έλλειψη άμεσης συνδεσιμότητας, συνεχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για ταξίδια στο Μαυροβούνιο και παραμονή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι το 2021.

Όπως υπογραμμίζει η Anna Borduzha, επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης για τη Mabrian «αναμφίβολα, η αστάθεια που προκλήθηκε από τη σύγκρουση στην Ουκρανία τους έχει επηρεάσει με δύο τρόπους.

Αφενός, δημιουργώντας αβεβαιότητα στους πιθανούς επισκέπτες αυτό το καλοκαίρι από τη Βόρεια Ευρώπη και τη Δυτική Ευρώπη και αφετέρου, επηρεάζοντας τη ρωσική αγορά προέλευσης, με μια ιστορική μεγάλο βάρος στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχών αλλαγών, είναι απαραίτητο να έχουμε τα πιο ενημερωμένα δεδομένα και αναλύσεις προκειμένου να καθοριστούν οι σωστές πολιτικές ανάκαμψης του τουρισμού».