Στο γεγονός ότι η Ρωσία δεν συμπεριλήφθηκε στις χώρες για τις οποίες θα ανοίξει τα σύνορά της η Ελλάδα αναφέρθηκε η Ένωση Tour Operators στη Ρωσία ATOR, τονίζοντας ωστόσο ότι η χώρα μας είναι ιδιαίτερα ασφαλής και αναφέροντας τα πρωτόκολλα υγείας που τα ελληνικά ξενοδοχεία και καταλύματα ακολουθούν για την ασφάλεια των Ρώσων επισκεπτών.

Η απώλεια της Ρωσίας στον κατάλογο των χωρών για τις οποίες η Ελλάδα θα ανοίξει σύνορα της στις 15 Ιουνίου, ίσως να επανεξεταστεί σε μία επόμενη φάση. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τώρα σε όλα τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα τα πρωτόκολλα υγείας λειτουργούν ήδη, το οποίο εγγυάται μια ασφαλή ξεκούραση για τους Ρώσους τουρίστες.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων και θανάτων σε άλλες χώρες, η ελληνική κυβέρνηση έχει καθορίσει έναν κατάλογο χωρών των οποίων οι πολίτες θα είναι οι πρώτοι που θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα τον Ιούνιο, μετά το άνοιγμα των συνόρων στις 15 του μήνα.

Αυτή η λίστα περιλαμβάνει ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών της Βαλτικής, καθώς και την Κίνα, την Ιαπωνία και το Ισραήλ. Από τις 5 πρώτες αγορές εισόδου στην Ελλάδα, η «είσοδος» χορηγήθηκε μόνο σε τουρίστες από τη Γερμανία. Πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ θα χρειαστεί να περιμένουν ακόμη.

Στο πρώτο στάδιο, οι διεθνείς πτήσεις επιτρέπονται μόνο σε δύο αεροδρόμια: Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι ξένοι επισκέπτες δεν θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες, ωστόσο μπορεί να ελεγχθούν επιλεκτικά για τον COVID-19 κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, η ομάδα χωρών θα επεκταθεί σταδιακά αν η κατάσταση παραμείνει υπό έλεγχο. Η ενημερωμένη λίστα θα είναι γνωστή έως την 1η Ιουλίου. Άλλωστε, το γεγονός ότι η Ελλάδα θα ανοίξει σε διμερή βάση με “εκείνες τις χώρες όπου η σοβαρότητα της κατάστασης είναι μειωμένη” το είχε ήδη δηλώσει και το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών τις προηγούμενες μέρες.

Πρωτόκολλα Υγείας

Σύμφωνα με το γραφείο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στη Ρωσία, επιτρέπεται στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας να ανοίξουν από την 1η Ιουνίου και θα ακολουθήσουν τα εποχιακά ξενοδοχεία και θέρετρα στις 15 Ιουνίου. Σε όλα τα ξενοδοχεία, ανεξάρτητα από την κατάταξή τους, θα εφαρμοστούν πρωτόκολλα υγείας.

Σύμφωνα με αυτά, σε όλα τα ξενοδοχεία θα υπάρχει γιατρός σε υπηρεσία ο οποίος είναι εξοικειωμένος με οδηγίες για τον έλεγχο επισκεπτών που πιθανώς να είναι μολυσμένοι. Τα ξενοδοχεία πρέπει να διατηρούν πληροφορίες σχετικά με τους υπαλλήλους και τους επισκέπτες για να επικοινωνήσουν μαζί τους εάν εντοπιστεί κρούσμα μετά την αναχώρησή τους. Τα ξενοδοχεία πρέπει να αποφεύγουν τις ουρές στο check-in και να οργανώσουν τα έπιπλα στους κοινούς χώρους ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να διατηρήσουν την απαραίτητη απόσταση.

Αυξάνεται επίσης η χρονική περίοδος για check-out και check-in επισκεπτών: check-out έως τις 11:00, check-in από τις 15:00. Αυτό είναι απαραίτητο για τον καθαρισμό, την απολύμανση και τον αερισμό του δωματίου.

Όσον αφορά το φαγητό στα ξενοδοχεία, θα διατηρηθούν οι à la carte μορφές, ο ανοιχτός μπουφές, οι αίθουσες πρωινού και τα μπαρ (εσωτερικά και εξωτερικά). Ωστόσο, η διανομή πιάτων όπου είναι απαραίτητο από τα πρωτόκολλα θα γίνεται από το προσωπικό. Τα τραπέζια και οι καρέκλες θα τοποθετηθούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κοινωνικής απόστασης.

Στα ξενοδοχεία απαγορεύεται η χρήση εσωτερικών πισινών, μόνο οι εξωτερικές πισίνες μπορούν να λειτουργήσουν. Ο αριθμός των επισκεπτών τους υπολογίζεται με βάση το γεγονός ότι για κάθε κολυμβητή πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 5 τετραγωνικά μέτρα νερού.

Η απόσταση ανάμεσα στις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από 2 μέτρα. Συνιστάται στους επισκέπτες να μην τοποθετούν πετσέτες ή χαλάκια στην παραλία ανάμεσα στις ομπρέλες.