Σύνταξη: tourismtoday.gr

Σε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης δεν μιλάνε τα καλύτερα Αγγλικά. Με τα Αγγλικά να είναι η πιο κοινή δεύτερη γλώσσα στον κόσμο, είναι συχνά η de facto εναλλακτική.

Πού στην Ευρώπη τα καταλαβαίνουν καλύτερα; Την απάντηση δίνει η παγκόσμια εταιρεία εκπαίδευσης Education First (EF) που συγκεντρώνει τις κορυφαίες και τις χαμηλότερες χώρες όσον αφορά την αγγλική ομιλία στον Δείκτη Αγγλικής Επάρκειας (EPI).
Αναλύοντας τα αποτελέσματα 2,2 εκατομμυρίων ενηλίκων που συμμετείχαν στα Τυπικά Αγγλικά Τεστ της EF το 2022, δίνει σε κάθε χώρα μια κατάταξη από 800 βαθμούς.

Όπως και το 2022, η Ολλανδία κατέκτησε και πάλι την πρώτη θέση με 647 βαθμούς, έχοντας τις καλύτερες δεξιότητες αγγλικής δεύτερης γλώσσας τόσο στην Ευρώπη όσο και σε 113 χώρες παγκοσμίως.

Αλλά υπάρχουν πολλά άλλα μέρη στην Ευρώπη όπου είναι πιθανό να γίνεις κατανοητός αν μιλάς αγγλικά και ανάμεσα τους βρίσκεται και η Ελλάδα στην 10η θέση.

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν τις καλύτερες δεξιότητες αγγλικής γλώσσας

  • Ολλανδία
  • Αυστρία
  • Δανία
  • Νορβηγία
  • Σουηδία
  • Βέλγιο
  • Πορτογαλία
  • Γερμανία
  • Κροατία
  • Ελλάδα

Οι ευρωπαϊκές χώρες με «υψηλή επάρκεια» στα αγγλικά περιελάμβαναν την Πολωνία (13η παγκοσμίως), τη Φινλανδία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Εσθονία, τη Σερβία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ελβετία (30η θέση).

Η Γαλλία υστερεί στις αγγλικές δεξιότητες

Ορισμένοι από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης , ωστόσο, έχουν «μέτρια επάρκεια» στα αγγλικά.

Η Γαλλία έχει πέσει κάτω από την κλίμακα από το 2021, όταν βρέθηκε στην κατηγορία «υψηλής επάρκειας» στην 31η θέση παγκοσμίως.
Το 2022, έπεσε στη «μέτρια επάρκεια» με 541 βαθμούς, κατατάσσοντάς την στην 34η θέση. Φέτος, έχει πέσει στην 43η θέση παγκοσμίως και στην 34η στην Ευρώπη, με 531 βαθμούς, τη χαμηλότερη από όλες τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης που περιλαμβάνονται στη μελέτη.

Με 535 βαθμούς, η Ιταλία και η Ισπανία έπεσαν επίσης στην κατηγορία «μέτριας επάρκειας», καταλαμβάνοντας από κοινού την 35η θέση παγκοσμίως ή 32η και 33η στην Ευρώπη, παρόμοια με τις θέσεις τους το 2022.

Ηττήθηκαν από τη Γεωργία και τη Λευκορωσία, στην 32η και 33η θέση παγκοσμίως. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην κατηγορία «μέτριας επάρκειας» περιλαμβάνουν τη Μολδαβία (35η), την Αλβανία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Αρμενία (48η).

Τα μέρη όπου μπορεί να δυσκολευτείς πραγματικά να γίνεις κατανοητός περιλαμβάνουν την Τουρκία (66η) και το Αζερμπαϊτζάν (83η) τα οποία εμπίπτουν και τα δύο στην κατηγορία «χαμηλής επάρκειας».

Παρά το γεγονός ότι η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία κατατάσσονται χαμηλότερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η γνώση των αγγλικών είναι υψηλή στις πρωτεύουσες τους.

Οι αγγλικές δεξιότητες της Ευρώπης έχουν πέσει φέτος

Η EF παρακολουθεί τις τάσεις από τη δημοσίευση του πρώτου της EPI το 2011. Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη κυριαρχεί στην κορυφή του δείκτη, διαπίστωσε ότι οι αγγλικές δεξιότητες της ηπείρου έχουν υποχωρήσει φέτος. Ορισμένες χώρες υψηλής και πολύ υψηλής επάρκειας να αναφέρουν ελαφρώς χαμηλότερες βαθμολογίες.
Γενικά όμως, οι ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν σταθερή βελτίωση μακροπρόθεσμα.

Διαπίστωσε επίσης ότι η αγγλική επάρκεια έχει πέσει κατακόρυφα παγκοσμίως μεταξύ των νέων 18-20 ετών από το 2020, λόγω της εκπαιδευτικής διαταραχής κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ποιοι υστερούν πολύ στις δεξιότητες δεύτερης γλώσσας

Με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, η EF προβλέπει ότι μπορεί τελικά να καινοτομήσουμε με την έξοδο μας από τους γλωσσικούς περιορισμούς.
Ωστόσο, προς το παρόν, αναγνωρίζει τη σημασία των αγγλικών ως παγκόσμιας γλώσσας για την προώθηση της καινοτομίας, των ευκαιριών και της πολιτιστικής κατανόησης.

Αυτό οδήγησε διαβόητα σε εφησυχασμό μεταξύ των φυσικών αγγλόφωνων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2018, μόνο το 32% των ατόμων ηλικίας 15-30 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι μπορούσαν με σιγουριά να διαβάζουν και να γράφουν σε δύο ή περισσότερες γλώσσες.

Αυτό ωχριά σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 80 τοις εκατό στα κράτη μέλη της ΕΕ. Στη Γαλλία, το 79% δήλωσε ότι μπορεί να διαβάσει και να γράψει σε δύο ή περισσότερες γλώσσες, στην Ισπανία το 85% και στην Ιταλία το 90%.

Η Σερβία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία είναι μερικές από τις πιο εύκολες χώρες για την εκμάθηση της γλώσσας στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη της πλατφόρμας εκμάθησης Preply.