Σύνταξη tourismtoday.gr

Οι ταξιδιώτες εμπνέονται -όλο και περισσότερο- τους προορισμούς για τις αποδράσεις τους από ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές.

H τάση είναι γνωστή ως set jetting, όρο που επινόησαν οι ειδικοί της Expedia, για να περιγράψουν την απροσδόκητη ταξιδιωτική τάση που θα κυριαρχήσει και το 2023.

Με αφορμή το Φεστιβάλ Καννών 2023 η Skyscanner, επέλεξε πέντε κορυφαίους προορισμούς.
Μπορεί οι ταινίες -με πλάνα από τη δυτική ακτή της Ιρλανδίας μέχρι την Ελλάδα, το Σαν Ντιέγκο και το Μέμφις- να μην διακρίθηκαν στην 95η απονομή Οσκαρ, αλλά εμπνέουν τους ταξιδιώτες για set jetting.

Η Ελλάδα στους hot προορισμούς με έμπνευση τα Όσκαρ

Προορισμοί στην Ελλάδα είναι ανάμεσα στα hotspots για set jetting. Δύο ταινίες, γυρισμένες στην χώρα μας, ήταν υποψήφιες στα Όσκαρ 2023.

  • Πολλές σκηνές από την μαύρη κωμωδία του Σουηδού σκηνοθέτη Ruben Östlund «Το τρίγωνο της θλίψης» (Triangle of Sadness), γυρίστηκαν στην Χιλιαδού της Εύβοιας και στο Κατάκολο Ηλείας.
  • Η Σπέτσες και το Πόρτο Χέλι αποτελούν το σκηνικό στην ταινία μυστηρίου «Γυάλινο κρεμμύδι: Ένα μυστήριο με μαχαίρια» (Glass Onion: A Knives Out Mystery), μία παραγωγή του Netflix, με σκηνοθέτη τον Αμερικανό Ryan Johnson.

Έμπνευση για αποδράσεις στην Ιρλανδία αντλούν οι ταξιδιώτες από την ταινία «Τα πνεύματα του Ινισέριν» (The Banshees of Inisherin).

Ο κόλπος του Σαν Ντιέγκο με τον Ναυτικό Σταθμό του North Island, είναι το σκηνικό της αμερικανικής δραματικής ταινίας δράσης «Top Gun: Maverick».

Οι λάτρεις του Έλβις Πρίσλεϊ θα εμπνευστούν για set jetting αποδράσεις στο Μέμφις, την γενέτειρα του βασιλιά του ροκ εν ρολ, από την βιογραφική δραματική ταινία «Έλβις» (Elvis).

Top τηλεοπτικές παραγωγές set jetting το 2023

  • «Emily in Paris», Παρίσι – Γαλλία.
  • «The White Lotus», Σικελία – Ιταλία.
  • «Yellowstone», Εθνικό πάρκο Γιέλοουστοουν – ΗΠΑ.
  • «You», Λονδίνο – Ηνωμένο Βασίλειο.
  • «Outer Banks», Βόρεια Καρολίνα – ΗΠΑ.

Απογειώνεται το 2023 η τάση set jetting

«Το set jetting που έχει να κάνει με την έμπνευση από την αγαπημένη τηλεοπτική σειρά ή ταινία για το επόμενο ταξίδι και είναι μια ταξιδιωτική τάση που πραγματικά απογειώνεται το 2023, δήλωσε η Laura Lindsay, εμπειρογνώμονας προορισμών και ταξιδιωτικών τάσεων της Skyscanner.

Η τελευταία μας δημοσκόπηση ταξιδιωτών αποκάλυψε ότι το 63% των ταξιδιωτών επηρεάζεται από την αγαπημένη του ταινία ή τηλεοπτική σειρά, στην επιλογή προορισμού».