Η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (International Civil Aviation Organisation – ICAO) για την τριετία 2019 – 2022.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), η χώρα μας έλαβε 159 ψήφους από το σύνολο των 177 κρατών μελών που συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Αυτή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της 40ης Γενικής Συνέλευσης (40th Triennial ICAO Assembly), στην έδρα του Οργανισμού στο Μόντρεαλ.

 

Στην 2η θέση η Ελλάδα στο ICAO

Η Ελλάδα, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία της μεταξύ δεκατεσσάρων υποψηφίων κρατών μελών του Διεθνούς Οργανισμού.

Η ύψιστη αυτή διάκριση για τη χώρα μας, είναι το επιστέγασμα συντονισμένης, επίμονης και επίπονης προσπάθειας της ΥΠΑ.
Με τη στήριξη των υπουργείων Υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών και Εξωτερικών.

Η Ελλάδα, από τα ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού, εξελέγη για πρώτη φορά μετά από 75 χρόνια, στην κατηγορία III του Συμβουλίου.
Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης Πολιτικής Αεροπορίας (European Civil Aviation Conference/ECAC), εκπροσωπώντας την Ομάδα Κεντρικής Ευρώπης (Central European Rotation Group/CERG). Της οποίας κατέχει την προεδρία και η οποία συνιστά τη μεγαλύτερη ομάδα της ECAC με 10 κράτη – μέλη.

Το Συμβούλιο δίνει συνεχή καθοδήγηση στο έργο του ICAO

Ως ένα από τα δύο όργανα διοίκησης του ICAO, το Συμβούλιο δίνει συνεχή καθοδήγηση στο έργο του ICAO.
Υιοθετεί τα διεθνή πρότυπα και συνιστώμενες πρακτικές (SARP) τα οποία ενσωματώνονται ως Παραρτήματα της Σύμβασης του Σικάγο.
Και γενικότερα, λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση της ασφάλειας και της κανονικότητας των διεθνών αεροπορικών μεταφορών.

Η εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο του ICAO συνιστά αδιαμφισβήτητα μια ιδιαίτερα ευνοϊκή εξέλιξη για τη χώρα μας. Αλλά και τα ζωτικά της συμφέροντα στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας.
Ταυτόχρονα δημιουργεί αυξημένες υποχρεώσεις για ενεργό συμμετοχή και συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα. Όπως να αποτελέσει στην θητεία της μια χώρα που τιμά με την παρουσία και το έργο της την εμπιστοσύνη των εταίρων της και της διεθνούς αεροπορικής κοινότητας.