Υπάρχουν προορισμοί στους οποίους δεν μπορεί κανείς να σταματήσει να βγάζει φωτογραφίες, υπάρχουν προορισμοί τους οποίους επισκέπτεσαι για να γευτείς τα παραδοσιακά τους εδέσματα, υπάρχουν όμως και προορισμοί στους οποίους απλά κλείνεις τα μάτια και αφουγκράζεσαι το τι συμβαίνει γύρω σου μόνο και μόνο με την ακοή.

Το National Geographic παρουσιάζει τους 15 πιο μελωδικούς προορισμούς του κόσμου, προκαλώντας τον επισκέπτη σε ένα διαφορετικό ταξίδι αισθήσεων. Μεταξύ αυτών και το ελληνικό Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

 

1. Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Το εκπληκτικό με το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι πως ακόμη και ο παραμικρός ψίθυρος στη σκηνή ακούγεται πεντακάθαρα στις τελευταίες θέσεις του διαζώματος σε απόσταση 60 μέτρων. Το μυστικό βρίσκεται στο σχεδιασμό του και την επιστήμη της Αρμονίας. Τα πέτρινα εδώλιά του (τα καθίσματα των θεατών), καθώς το σχήμα και η διάταξή τους είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των θορύβων χαμηλής συχνότητας.

Ακόμη πιο σπάνιο για το Αρχαίο Θέατρο είναι πως έτσι όπως ακούγονται καθαρά τα Ελληνικά εκεί, δεν μπορούν να ακουστούν άλλες γλώσσες. Στην αριστοτεχνική κατασκευή του 4ου αιώνα είχαν φροντίσει με κάποιο τρόπο να συντονίσουν τον ήχο, τη διάταξη του χώρου αλλά και τη μουσικότητα που κρύβει η ελληνική γλώσσα, προσφέροντας το σημερινό θαύμα της ακουστικής για τους επισκέπτες.

2. Οι “μουσικές πέτρες” της Τανζανίας

Οι μουσικές πέτρες της Τανζανίας είναι σχεδόν διπλάσιες σε μέγεθος από τον μέσο άνθρωπο. Η λεγόμενη “rock gong” είναι ένα είδος πέτρας που αν την χτυπήσουν παράγει ένα γλυκό, μεταλλικό ήχο ξυλοφώνου “ταξιδεύοντας” τους επισκέπτες στην προϊστορική εποχή.

3. Τα τροπικά δάση της νοτιοδυτικής Αυστραλίας

Στα τροπικά δάση της Αυστραλίας κατοικεί ένα ιδιαίτερο είδος πτηνού, το lyrebird. Μπορεί να μιμηθεί τις φωνές περίπου 20 άλλων ειδών που ακούγονται στο δάσος αλλά και τεχνητούς ήχους, όπως συναγερμοί αυτοκινήτων, αλυσοπρίονα και τα κλικ της κάμερας, όπως έχει αποδειχθεί από πουλιά του είδους τους, που εκτρέφονται σε αιχμαλωσία.

4. Η πυραμίδα “El Castillo” στο Μεξικό

Η πυραμίδα βρίσκεται στο κέντρο του αρχαιολογικού χώρου του Chichén Itzá, στο Μεξικό. Εάν σταθεί κάποιος στο κάτω μέρος των σκαλοπατιών και χτυπήσει τα χέρια του, παίρνει πίσω έναν απίστευτο, τρελό ήχο. Το αν κατασκευάστηκε σκοπίμως για να κάνει αυτόν τον ήχο ή είναι ένα τυχαίο ηχητικό θαύμα παραμένει ακόμη και σήμερα θέμα συζήτησης.

5. Το δωμάτιο της σιωπής στην Αγγλία

Το δωμάτιο της σιωπής βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Salford στην Αγγλία. Σε αυτό το υπερσύγχρονο δωμάτιο, ο ήχος δεν αντανακλάται από τους τοίχους, αλλά δεν επικρατεί και σιωπή. Αντ ‘αυτού ακούγονται οι ήχοι που παράγει το ανθρώπινο σώμα, όπως η ροή του αίματος ή οι χτύποι της καρδιάς.

6. Οι φώκιες στα νερά της Νορβηγίας

Το κάλεσμα της αρσενικής φώκιας στη θηλυκή έχει κάτι το απόκοσμο. Ίσως μάλιστα να έχει έμπνευση και συνθέτες μουσικής για ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Για να ακούσει κανείς αυτό τον ήχο χρειάζεται υποβρύχιο μικρόφωνο.

7. Οι αμμόλοφοι που τραγουδούν, στο Καζακστάν

Οι αμμόλοφοι του Καζακστάν έχουν ύψος 150 μέτρα και καλύπτουν μια έκταση τριών χιλιομέτρων. Είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα του εθνικού πάρκου Αλτινεμέλ. Όταν φυσάει ο άνεμος συμβαίνει κάτι ανεξήγητο : Ακούγεται ένα συνεχές βουητό, σαν όργανο χαμηλής συχνότητας, το οποίο παράγεται από τους αμμόλοφους και μοιάζει σα να τραγουδούν.

8. Η Αίθουσα της Συμφωνικής Ορχήστρας στη Βοστόνη

Κατασκευασμένη το 1900 ήταν το πρώτο αμφιθέατρο όπου η σύγχρονη επιστήμη βοήθησε να γίνει ένας τεράστιος ακουστικός χώρος. Η δομή της αίθουσας ενισχύει τη μουσική της ορχήστρας, γοητεύοντας ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ακροατές.

9. Το μαυσωλείο του Gol Gumbaz στην Ινδία

Το μαυσωλείο του Gol Gumbaz, κατασκευής 17ου αιώνα, αντικατοπτρίζει τη δύναμη του σουλτάνου Adil Shah, ο οποίος βρίσκεται θαμμένος εκεί. Ο τάφος αποτελεί μαγευτικό θέαμα, αλλά αλλά η ηχώ του χώρου απογειώνει το αξιοθέατο. Αν κάποιος παράξει έναν ήχο κοντά στα εσωτερικά τοιχώματα του θόλου, ο ήχος αγκαλιάζει την κοίλη επιφάνεια, επαναλαμβάνοντας τη φωνή ξανά και ξανά καθώς ο ήχος περιστρέφεται γύρω από την οροφή.

10.Το μαυσωλείο με τις τοιχογραφίες στη Νορβηγία

Το μαυσωλείο με τις τοιχογραφίες  στη Νορβηγία χτίστηκε το 1926 στο Όσλο της Νορβηγίας από τον καλλιτέχνη Emanuel Vigeland. Οι τοίχοι απεικονίζουν κάθε πτυχή της ζωής, ενώ μια νότα αρκεί για να γεμίσει όλη αίθουσα με μουσική.

11. Τα “θαλάσσια όργανα” στην Κροατία

Στον παραλιακό δρόμο του Zadar υπάρχουν 35 σωληνώσεις οργάνων, παράγοντας ήχο ενώ το κύμα “σκάει” στην ακτή. Η κίνηση των κυμάτων ωθεί τον αέρα μέσα και έξω από τους σωληνίσκους και δημιουργεί τυχαίες νότες. Οι σωλήνες έχουν συντονιστεί με τις αρμονίες που χρησιμοποιούνται στην τοπική λαϊκή μουσική και συνολικά παράγεται ένα ευχάριστο μουσικό άκουσμα.

12. Τα σπήλαια της Βιρτζίνια

Εκτός από εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, τα σπήλαια της Βιρτζίνια έχουν και απίστευτη ακουστική.

13. Η σιδηροδρομική σήραγγα Thurgoland στην Αγγλία

Η αχρησιμοποίητη σιδηροδρομική σήραγγα Thurgoland στο Γιορκσάιρ αποτελεί πλέον μέρος του Εθνικού Δικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατασκευασμένη τη δεκαετία του 1940, έχει μια ασυνήθιστη δομή με τους τοίχους της να σχηματίζουν σχήμα πετάλου. Ο μεταλλικό ήχος που παράγεται εκεί μέσα ταλαντώνεται συνεχώς έως ότου σβήσει.

14. Το τζαμί Ιμάμ στο Ιράν

Το Τζαμί είναι κατασκευής του 17ου αιώνα. Η τεράστια θολωτή του στέγη προκαλεί τον ήχου που παράγεται να αναπηδά συνεχώς πάνω-κάτω ρυθμικά.

15. Οι μουσικοί δρόμοι της Καλιφόρνια

Στην Καλιφόρνια υπάρχουν κάποια ιδιόμορφα τμήματα του δρόμου που δημιουργούν έναν ιδιαίτερο ήχο σε συνδυασμό με τις ρόδες του αυτοκινήτου. Οι αυλακώσεις του δρόμου που είναι κοντά η μία στην άλλη παράγουν ψηλές νότες, ενώ αυτές που είναι απομακρυσμένες μεταξύ τους, χαμηλές.