Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι δήμαρχοι ορισμένων από τους κορυφαίους προορισμούς του κόσμου συναντήθηκαν στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Με στόχο να επανεξετάσουν τον αστικό τουρισμό στη μετά-πανδημία εποχή.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO), το Turismo de Portugal και την πόλη του Πόρτο.

Στο Φόρουμ των Δημάρχων για τον Τουρισμό και το Μέλλον των Πόλεων τονίστηκε η ευκαιρία επανεκκίνησης του αστικού τουρισμού. Και επισημάνθηκε η έμφαση στη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την ένταξη.

Η προώθηση του ρόλου του τουρισμού στην αστική ατζέντα

Το Φόρουμ που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2019 παρέχει μια μοναδική πλατφόρμα για πόλεις. Αλλά και άλλους βασικούς παίκτες που μοιράζονται τουριστικές πολιτικές και  βέλτιστες πρακτικές.
Σκοπός του είναι η προώθηση του ρόλου του τουρισμού στην αστική ατζέντα. Καθώς και η αξιοποίηση του δυναμικού του τομέα ώστε να παρέχει οικονομικές ευκαιρίες και να προωθεί πολιτιστικούς δεσμούς.

Η συνάντηση του Πόρτο ήταν ευκαιρία να επανεξεταστεί ο αστικός τουρισμός ώστε να συνεχίσει να αποδίδει τις αποδεδειγμένες δυνατότητές του προς όφελος τόσο των κατοίκων όσο και των τουριστών.

Η επιστροφή των ταξιδιωτών δίνει ελπίδες στον αστικό τουρισμό

Ο αστικός τουρισμός είναι το τελευταίο που φαίνεται να ανακάμπτει. Για αυτόν τον λόγο, «η επιστροφή των τουριστών σε πόλεις σε όλο τον κόσμο θα φέρει κάτι περισσότερο από απλώς θέσεις εργασίας και οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Ζουράμπ Πολολικασβίλι.

Θα φέρει ελπίδα, αυτοπεποίθηση και θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση που κάνει την αστική ζωή τόσο συναρπαστική. Από τον πολιτισμό έως τη γαστρονομία έως την επιχειρηματικότητα και τις νέες ιδέες».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας επαίνεσε επίσης το Εθνικό Σχέδιο Στήριξης της Πορτογαλίας για την ανάκαμψη του τουρισμού. Καθώς και τη στρατηγική της για την Αειφορία + που ξεκίνησε πρόσφατα.

Το Φόρουμ καλωσόρισε δήμαρχους και αντιδήμαρχους από Αθήνα, Βελιγράδι, Μπράγκα, Μπριζ, Βρυξέλλες, Βουδαπέστη, Ντουμπρόβνικ, Φλωρεντία, Μαδρίτη, Μόσχα, Ποντγκόριτσα, Πράγα, Σάμαρκαντ, Σάο Βισέντε, Σκιάθο, Τίρανα και Βενετία.

Συμμετείχαν επίσης ηγέτες του ΟΗΕ από το Habitat, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και της Unión Ciudades Capitales Iberoamericana (UCCI), καθώς και εκπρόσωποι από βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς του ιδιωτικού τομέα. Συμπεριλαμβανομένου του Ομίλου Expedia, της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας (CLIA) και της Airbnb.

Διακήρυξη του Πόρτο για το μέλλον των πόλεων

Οι συμμετέχοντες ενέκριναν τη δήλωση του Πόρτο για τον τουρισμό και το μέλλον των πόλεων, η οποία επιβεβαιώνει τη δέσμευση των πόλεων για ανάπτυξη του τουρισμού με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο.

Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση του τουρισμού στην ατζέντα ανάκαμψης των πόλεων. Με πολιτικές που ευθυγραμμίζονται με τη Νέα Αστική Ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών και την Ατζέντα του 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη.

Η Διακήρυξη αναφέρει επίσης ότι οι πόλεις θα προωθήσουν τη συνεργασία πολλών ενδιαφερομένων για την προώθηση της καινοτομίας και τη χρήση της ψηφιοποίησης και των μεγάλων δεδομένων. Για την ενίσχυση τόσο της τουριστικής εμπειρίας όσο και του θετικού αντίκτυπου του τομέα στους κατοίκους.

Επιπλέον, η Διακήρυξη αναγνωρίζει τη σημασία των πόλεων που χτίζουν γέφυρες με αγροτικές περιοχές, ώστε τα οφέλη του τουρισμού να χρησιμοποιούνται ευρύτερα.