Άρθρο του Κωνσταντίνου Μπήτρου

Με παρέμβασή του στο Facebook ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, διαχειριστής επενδύσεων της IHG αναφερόμενος στη Ρόδο τονίζει τα εξης:

Η «επόμενη μέρα» στην Ρόδο αφήνει μια, χωρίς προηγούμενο για το νησί, περιβαλλοντική καταστροφή, πολλές ανοικτές πληγές με την μορφή μεγάλων υλικών ζημιών, αλλά ευτυχώς όχι ανθρώπινες απώλειες.

Η ανάταξη του νησιού και του τουριστικού προϊόντος είναι τώρα επιβεβλημένη, και μπορεί να στηριχθεί στα όσα θετικά αναδείχθηκαν από αυτή την μεγάλη δοκιμασία. Αρετές, όπως η αυταπάρνηση των Ροδίων και των ανθρώπων του τουρισμού, η ουσία της ελληνικής φιλοξενίας, η ευρηματικότητα, αποτελεσματικότητα και η αφοσίωση στην εξυπηρέτηση και «προστασία» του επισκέπτη που τίμησε και φέτος την Ρόδο με την προτίμηση του, λειτούργησαν καταλυτικά.

Η ενότητα και η προσήλωση στον κοινό σκοπό ανέδειξαν το «ἡ ισχύς ἐν τῇ ἑνώσει». Μέσα από τις φλόγες, βγήκαν ανθρώπινες ιστορίες που έφτασαν μακριά, άγγιξαν «βαθιά» προσωπικά συναισθήματα, από τα συνηθισμένα «τετριμμένα» καλοκαιρινά post από τις πισίνες των ξενοδοχείων μας.

Τώρα είναι η ώρα της ανασυγκρότησης με την ίδια αποφασιστικότητα που δείξαμε στη μάχη ενάντια στη φωτιά. Η μάχη της επόμενης μέρας απαιτεί αντίστοιχη κινητοποίηση, μέσα από την συναντίληψη πως και η μεγαλύτερη καταστροφή μπορεί να δημιουργήσει μια ευκαιρία για το αύριο. Δεν είναι μια παρηγορητική σκέψη αυτή, αλλά μια ρεαλιστική προσέγγιση, προσανατολισμένη στη λύση και όχι στο πρόβλημα.

Η επόμενη μέρα λοιπόν πρέπει να καταστίσει όλους εμάς που εμπλεκόμαστε με την τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου, έτοιμους να συνεχίσουμε συντονισμένα και με μεγαλύτερο σθένος τις προσπάθειές μας για την αναγέννηση και επανατοποθέτηση του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου σε καλύτερες βάσεις.

Ταυτόχρονα μας φέρνει αντιμέτωπους με τη νέα πραγματικότητα την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε εφεξής, αυτή της κλιματικής αλλαγής. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να βλέπουμε σταδιακά την εξέλιξη του τουριστικού μας προϊόντος μέσα από το πρίσμα της βιωσιμότητας αλλά αυτό πλέον δεν αρκεί. Τα ραγδαίως επιδεινούμενα δεδομένα, μας οδηγούν στο να υπερβούμε τις υφιστάμενες δομές και δεσμεύσεις όχι απλά για «πιο βιώσιμες λύσεις» αλλά για «βιώσιμες και διατηρήσιμες».

Καλούμαστε να πάμε πέρα από το οικειοθελές της προσπάθειας στο συντεταγμένα προκειμένου να ενισχύσουμε την αειφορία του τουρισμού σε όλα του τα στάδια: από τον σχεδιασμό και την κατασκευή των μονάδων, την τοποθέτηση αυτών στο τοπικό μικρό-περιβάλλον, την εκπαίδευση των ανθρώπων μας, την παροχή των υπηρεσιών με απαραίτητη προϋπόθεση τη συνεργασία μας με τις τοπικές κοινωνίες λαμβάνοντας υπόψη όλους του παράγοντες κινδύνου. Να εντάξουμε τη νέα αυτή «κανονικότητα» που είναι γεμάτη προβλεπόμενες αλλά και απρόβλεπτες προκλήσεις, στη συνολική αντίληψη των τουριστικών επενδύσεων μας.

Δεν χρειάζεται απλώς αναστοχασμός, χρειάζεται ουσιαστική δράση και αλλαγή μοντέλου στηριγμένου στη συνεργασία και αποτελεσματικότητα στην πράξη των ανθρώπων του τουρισμού, γιατί η κλιματική αλλαγή δεν αντιμετωπίζεται ατομικά αλλά ομαδικά.