Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι πέντε κορυφαίες ευρωπαϊκές ενώσεις αερομεταφορών, οι οποίες είναι στενοί εταίροι μέσω του χάρτη πορείας για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του Destination 2050, υποστήριξαν τα αποτελέσματα της 41ης τριετούς συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Ο φορέας του ΟΗΕ που εποπτεύει τον παγκόσμιο τομέα των πολιτικών αερομεταφορών πέτυχε να θέσει ως παγκόσμιο κλιματικό στόχο για τις αερομεταφορές τον μηδενισμό των εκπομπών CO2 έως το 2050, ευθυγραμμίζοντας εκ των πραγμάτων τις κλιματικές φιλοδοξίες του με τη Συμφωνία του Παρισιού, καθώς και με τον στόχο και τη δέσμευση της παγκόσμιας αεροπορικής βιομηχανίας.

Οι εταίροι του Destination 2050, τόνισαν τη σημασία της παγκόσμιας πολιτικής υποστήριξης για το μέλλον του καθαρού μηδέν για τις αερομεταφορές και κάλεσαν τον ICAO και τα κράτη μέλη του να εργαστούν για τους στόχους μείωσης των εκπομπών μέσω μιας παγκόσμιας προσέγγισης με συντονισμένες πολιτικές για ολόκληρο τον τομέα.

Μέσω του Destination 2050, η ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία ήταν η πρώτη στον κόσμο που δεσμεύτηκε για την επίτευξη του στόχου του καθαρού μηδενός για όλες τις αναχωρούσες πτήσεις.

Οι εταίροι του Destination 2050 παραμένουν πλήρως προσηλωμένοι σε αυτόν τον οδικό χάρτη και ζητούν πολιτική υποστήριξη για τους τέσσερις πυλώνες του, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών αεροσκαφών και κινητήρων, της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας και των λειτουργιών των αεροσκαφών, των βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων και των έξυπνων οικονομικών μέτρων.

Η αεροπορία, ως παγκόσμια επιχείρηση, χρειάζεται πολιτικές για το κλίμα που να εξασφαλίζουν εναρμονισμένες προσεγγίσεις για όλους τους ενδιαφερόμενους και να ανταποκρίνονται σε ανάλογες δράσεις σε όλες τις περιοχές.

Από την άποψη αυτή, οι εταίροι του Destination 2050 επαίνεσαν την πολυαναμενόμενη παγκόσμια συμφωνία του ICAO.
Αναγνώρισαν τον καίριο ρόλο της στην παροχή συνοχής μεταξύ των πολιτικών, στη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού και στη δημιουργία του εδάφους για την απαραίτητη κανονιστική ασφάλεια για επενδύσεις και χρηματοδότηση, ώστε να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για τον τομέα των αερομεταφορών σε παγκόσμιο επίπεδο.