Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια επένδυση ύψους περίπου 177 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για να διπλασιάσει ένα τμήμα σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Παλέρμο και Καρίνι, στη Σικελία της Ιταλίας.

Αυτό θα ενθαρρύνει τη χρήση των σιδηροδρομικών μεταφορών, μειώνοντας έτσι την κυκλοφοριακή συμφόρηση και μειώνοντας τις εκπομπές CO2.

Η Ευρωπαϊκή Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Elisa Ferreira , σχολίασε: «Ενώ η άμεση εστίασή μας είναι στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το έργο μας για την επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας συνεχίζεται. Η κλιματική κρίση εξακολουθεί να είναι πραγματικότητα και απαιτεί συνεχή προσοχή και προσπάθειες. Επιπλέον, η επένδυση στις σιδηροδρομικές μεταφορές όχι μόνο σημαίνει επενδύσεις σε πιο πράσινες μεταφορές, αλλά και σε ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες μεταφορές. ”

Το έργο αποτελεί μέρος μιας τριφασικής επένδυσης που ξεκίνησε την περίοδο προγραμματισμού της ΕΕ 2007-2013.

Η σιδηροδρομική γραμμή αποτελεί μέρος του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών της ΕΕ (ΔΕΔ-Μ), ιδίως του διαδρόμου Σκανδιναβίας-Μεσογείου. Η αναβάθμιση της γραμμής θα βοηθήσει στη σύνδεση των νότιων περιοχών της Ιταλίας με εκείνες της Βόρειας και Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης με σημαντικό κοινωνικοοικονομικό όφελος για τη Σικελία και την υπόλοιπη ήπειρο.