Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι 73,02 εκατομμύρια ευρώ από την ιταλική υποστήριξη υπέρ της Alitalia είναι σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Αυτό το μέτρο αποσκοπεί στην αποζημίωση της αεροπορικής εταιρείας για τις ζημίες που υπέστη σε 19 δρομολόγια λόγω της εκδήλωσης κορωνοϊού μεταξύ 16 Ιουνίου και 31 Οκτωβρίου 2020.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Margrethe Vestager, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: « Η αεροπορική βιομηχανία εξακολουθεί να είναι ένας από τους τομείς που πλήττονται ιδιαίτερα από τον αντίκτυπο της πανδημίας. Αυτό το μέτρο επιτρέπει στην Ιταλία να παράσχει περαιτέρω αποζημίωση για τις άμεσες ζημίες που υπέστη η Alitalia μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου 2020 λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που είναι απαραίτητοι για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουμε ότι τα εθνικά μέτρα στήριξης μπορούν να εφαρμοστούν με συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Ταυτόχρονα, οι έρευνές μας για παρελθόντα μέτρα στήριξης προς την Alitalia βρίσκονται σε εξέλιξη και είμαστε σε επαφή με την Ιταλία σχετικά με τα σχέδιά τους και τη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ . ”

Η Alitalia είναι μια μεγάλη αεροπορική εταιρεία δικτύου που λειτουργεί στην Ιταλία. Με στόλο άνω των 95 αεροπλάνων, το 2019 η εταιρεία εξυπηρέτησε εκατοντάδες προορισμούς σε όλο τον κόσμο, μεταφέροντας περίπου 20 εκατομμύρια επιβάτες από τον κύριο κόμβο της στη Ρώμη και άλλα ιταλικά αεροδρόμια σε διάφορους διεθνείς προορισμούς.

Οι περιορισμοί που ισχύουν τόσο στην Ιταλία όσο και σε άλλες χώρες προορισμού, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας, έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις δραστηριότητες της Alitalia, ιδίως όσον αφορά διεθνείς και διηπειρωτικές πτήσεις. Ως αποτέλεσμα, η Alitalia υπέστη σημαντικές απώλειες λειτουργίας έως τις 31 Οκτωβρίου 2020 τουλάχιστον.

Η Ιταλία κοινοποίησε στην Επιτροπή ένα πρόσθετο μέτρο ενίσχυσης για την αποζημίωση της Alitalia για περαιτέρω ζημίες που υπέστησαν σε 19 συγκεκριμένες διαδρομές από τις 16 Ιουνίου 2020 έως τις 31 Οκτωβρίου 2020 λόγω των αναγκαίων επειγόντων μέτρων.

Η υποστήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσης επιχορήγησης 73,02 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στην εκτιμώμενη ζημία που προκλήθηκε άμεσα στην αεροπορική εταιρεία κατά την περίοδο αυτή, σύμφωνα με ανάλυση διαδρομής προς διαδρομή των 19 επιλέξιμων δρομολογίων. Αυτό ακολουθεί την απόφαση της Επιτροπής στις 4 Σεπτεμβρίου 2020 να εγκρίνει το ιταλικό μέτρο αποζημίωσης ζημιών υπέρ της Alitalia που αποζημιώνει την αεροπορική εταιρεία για τη ζημία που υπέστη από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 15 Ιουνίου 2020 προκύπτει από κυβερνητικούς περιορισμούς και μέτρα περιορισμού που λαμβάνονται από την Ιταλία και άλλες χώρες προορισμού για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 2 στοιχείο β) της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το οποίο επιτρέπει στην Επιτροπή να εγκρίνει μέτρα κρατικών ενισχύσεων που χορηγούνται από τα κράτη μέλη για την άμεση αποζημίωση συγκεκριμένων εταιρειών ή τομέων για ζημίες προκαλείται από εξαιρετικά περιστατικά. Η Επιτροπή θεωρεί ότι το ξέσπασμα της πανδημίας απρόβλεπτο γεγονός που έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο. Κατά συνέπεια, δικαιολογούνται εξαιρετικές παρεμβάσεις από το κράτος μέλος για την αντιστάθμιση των ζημιών που συνδέονται με την εστία.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ιταλικό μέτρο θα αντισταθμίσει τις ζημίες που υπέστη η Alitalia , καθώς η απώλεια κερδοφορίας στις 19 διαδρομές ως αποτέλεσμα των μέτρων περιορισμού κατά τη διάρκεια της σχετικής περιόδου μπορεί να θεωρηθεί ως ζημία που συνδέεται άμεσα με το εξαιρετικό συμβάν. Διαπίστωσε επίσης ότι το μέτρο είναι αναλογικό, δεδομένου ότι η ποσοτική ανάλυση κατά διαδρομή που υπέβαλε η Ιταλία προσδιορίζει καταλλήλως τη ζημία που οφείλεται στα μέτρα περιορισμού και, επομένως, η αποζημίωση δεν υπερβαίνει αυτό που είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση των ζημιών σε αυτές τις διαδρομές.

Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρόσθετο ιταλικό μέτρο αποζημίωσης ζημιών είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.