Σύνταξη: tourismtoday.gr

Στο “μικροσκόπιο” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η προτεινόμενη εξαγορά της Air Europa από τη μητρική εταιρεία της British Airways, την IAG.

Βάσει του κανονισμού της ΕΕ, η Επιτροπή θα μελετήσει εάν η εξαγορά θα περιορίσει τον ανταγωνισμό της αγοράς. Τόσο σε εσωτερικά δρομολόγια της Ισπανίας όσο και σε διεθνείς πτήσεις προς/από την Ισπανία.

“Θα αξιολογήσουμε προσεκτικά εάν η προτεινόμενη συναλλαγή θα επηρεάσει αρνητικά τον ανταγωνισμό σε εσωτερικά, μικρά και μακρινά δρομολόγια από και προς την Ισπανία, πιθανόν να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές και μειωμένη ποιότητα για τους ταξιδιώτες”, δήλωσε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Μαργκρέτε Βεστάγκερ πρώην Επίτροπος Ανταγωνισμού.

Η Iberia και η Vueling που ανήκουν στην IAG είναι σημαντικοί ανταγωνιστές στην αγορά της Ισπανίας.

Η IAG και η Air Europa είναι οι πρώτοι και τρίτοι μεγαλύτεροι εμπορικοί αερομεταφορείς στην αγορά της Ισπανίας.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η IAG και η Air Europa ανταγωνίζονται διαδοχικά σε πολλά δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων από τη Μαδρίτη. Καθώς και εσωτερικές πτήσεις.

Σε ορισμένα δρομολόγια, η IAG και η Air Europa ήταν οι μόνες αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούσαν. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μονοπώλιο.

Η Air Europa, που σήμερα ανήκει στον ισπανικό τουριστικό όμιλο Globalia, εξυπηρέτησε περισσότερους από 60 προορισμούς, στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική πριν από το Covid.