Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει την υπάρχουσα Οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια (PTD) και θα εξετάσει πιθανή αναθεώρηση του κειμένου.

Η Ένωση των Ευρωπαίων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και Τουριστικών Οργανισμών (ECTAA) κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει στην αναθεώρηση.

Οι λόγοι που η ECTAA ζητά αναθεώρηση

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί δεν μπορούσαν να επιστρέψουν τα χρήματα στους πελάτες τους. Κι αυτό, λόγω της αδυναμίας τους να ανακτήσουν τα χρήματα από παρόχους υπηρεσιών. Και πιο συγκεκριμένα από αεροπορικές εταιρείες.

Αυτή η κατάσταση ήταν επιζήμια για ολόκληρη την αλυσίδα. Ιδίως για τους ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν τουριστικό πράκτορα.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης των δικαιωμάτων των ταξιδιωτών σε τομείς που δεν έχουν ρυθμιστεί ακόμη από το PTD, λέει η ECTAA. Ειδικότερα, η Επιτροπή θα πρέπει να:

  • Δημιουργήσει την πολυαναμενόμενη και τόσο αναγκαία προστασία έναντι της αφερεγγυότητας των αεροπορικών εταιρειών.
  • Προβλέψει την υποχρέωση για τους παρόχους υπηρεσιών που κατέχουν προπληρωμή ταξιδιωτών ταξιδιού να επιστρέφουν γρήγορα τα χρήματα στον διοργανωτή του πακέτου. Για να μπορούν και οι t.o. με τη σειρά τους να επιστρέψουν τα χρήματα στους πελάτες τους.

Η θέση της ECTAA σχετικά με την επικείμενη αναθεώρηση της Οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια

Η θέση της ECTAA στοχεύει στην αντιμετώπιση των δύο βασικών διδαγμάτων από την πανδημία.

  • Ευθυγράμμιση των προτύπων προστασίας άλλων νομοθεσιών για τους επιβάτες (ιδίως του κανονισμού για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών) με αυτά του PTD για την επίλυση αντικρουόμενων διατάξεων.
  • Θέσπισης νομοθεσίας σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων. Με στόχο να επιτραπεί στο ταξιδιωτικό οικοσύστημα να συνεχίσει να λειτουργεί στην περίπτωση κρίσεων.

«Στο τέλος η κρίση έδειξε, ότι η προστασία των ταξιδιωτών θα μπορούσε να βελτιωθεί. Αρκεί ολόκληρο το οικοσύστημα λειτουργεί με εναρμονισμένο τρόπο, δήλωσε ο Pawel Niewiadomski , Πρόεδρος της ECTAA.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προστασία των επιβατών αεροπορικών μεταφορών και οι σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων πρέπει να ανταποκρίνονται στα πρότυπα ταξιδιών με πακέτα».