Ένα πρόγραμμα κοινής χρήσης δεδομένων σε ολόκληρη την ΕΕ για την Airbnb και παρόμοιες ενοικιάσεις για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των παράνομων βραχυπρόθεσμων μισθώσεων είναι ένα βήμα πιο κοντά μετά τη συμφωνία των διαπραγματευτών την Πέμπτη.

Η Airbnb χαιρέτισε τη συμφωνία της ΕΕ, λέγοντας ότι ο καθορισμός “σαφών κανόνων” σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντικαταστήσει το τρέχον συνονθύλευμα των εθνικών νόμων στον τομέα ήταν “μια στιγμή ορόσημο για την Airbnb και τον κλάδο μας”.

Η προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποσκοπεί στην εναρμόνιση της εγγραφής για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για ενοικιάσεις τύπου Airbnb σε ολόκληρο το μπλοκ και τους οικοδεσπότες τους.

Οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να παρέχουν μηνιαίες αναφορές δραστηριότητας στις εθνικές αρχές, ενώ οι μικρές θα πρέπει να το κάνουν κάθε τρεις μήνες, ανέφερε μια δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου , το οποίο εκπροσωπεί τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η συμφωνία, η οποία πρέπει ακόμη να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προέκυψε από την τριβή που προκλήθηκε από την αγορά βραχυπρόθεσμης τουριστικής ενοικίασης που αφαιρεί τα μακροχρόνια ακίνητα από τις αγορές πόλεων που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στους ευρωπαϊκούς τουριστικούς μαγνήτες όπως το Παρίσι και το Άμστερνταμ, όπου υπάρχουν ετήσια ανώτατα όρια στον αριθμό των διανυκτερεύσεων στην Airbnb ή παρόμοια, και στη Βαρκελώνη, όπου η Airbnb είναι απαγορευμένη.

Οι αρχές είναι πρόθυμες να διασφαλίσουν ότι πληρώνονται οι φόροι απο τον κλάδο. Η Ιταλία αυτόν το μήνα κατάσχεσε 779 εκατομμύρια ευρώ (845 εκατομμύρια δολάρια) από την Airbnb για εικαζόμενη φοροδιαφυγή του φόρου 21% που επρόκειτο να εισπράξει από τους ιδιοκτήτες μεταξύ 2017 και 2021.

Η Airbnb χαιρέτισε τη συμφωνία της ΕΕ, λέγοντας ότι ο καθορισμός “σαφών κανόνων” σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντικαταστήσει το τρέχον συνονθύλευμα των εθνικών νόμων στον τομέα ήταν “μια στιγμή ορόσημο για την Airbnb και τον κλάδο μας”. Είπε ότι ελπίζει οι νέοι κανόνες της ΕΕ να χρησιμεύσουν ως «παγκόσμιο παράδειγμα» για να ακολουθήσουν άλλες αγορές.

Η αμερικανική εταιρεία, η οποία απέφερε κέρδη 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από έσοδα 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο μεταξύ Ιουλίου και τέλους Σεπτεμβρίου, βλέπει άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο να περιορίζουν τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις.

Η Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο επέβαλε όριο ενοικίασης 30 ημερών ετησίως σε μια τέτοια δραστηριότητα.

Οι εντάσεις μεταξύ της αγοράς τουριστικών ενοικίων και του αποθέματος κατοικιών των πόλεων σε μέρη με μεγάλη επισκεψιμότητα έχουν επανέλθει στο επίκεντρο από το τέλος της πανδημίας Covid-19 και την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού.

Οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη σε πολλούς προορισμούς, σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνώντας ακόμη και τον αυξανόμενο πληθωρισμό.