Η ιδιαίτερα δραματική κατάσταση του τουριστικού τομέα της ΕΕ είναι το επίκεντρο μιας γνωμοδότησης που παρουσιάστηκε κατά την ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών τον Δεκέμβριο.

Η γνωμοδότηση που εκπόνησε ο Manuel Alejandro Cardenete Flores (ES / Renew Europe), Αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού, Αναγέννησης, Δικαιοσύνης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, υπογραμμίζει το γεγονός ότι η κρίση που προκλήθηκε από το COVID-19 επέφερε δραματικές αλλαγές στον τομέα του τουρισμού και αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να προωθήσουν την ατζέντα του βιώσιμου εκσυγχρονισμού.

Ο τουρισμός είναι ένας στρατηγικός τομέας, ένα εργαλείο ένταξης και βασικός μοχλός κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης συνεισφέροντας περισσότερο από το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ΕΕ, παροχή θέσεων εργασίας για 26 εκατομμύρια άτομα και αντιπροσωπεύοντας το 6% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ.

Ο UNWTO έχει εκτιμήσει ότι οι απώλειες που προκλήθηκαν από την πανδημία στον παγκόσμιο τουριστικό κλάδο κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2020 ήταν ήδη τρεις φορές υψηλότερες από αυτές που καταγράφηκαν στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2009. Αυτό προκάλεσε αμέτρητες ζημίες στα μέσα διαβίωσης και είχε καταστροφικές οικονομικές συνέπειες, με αποτέλεσμα προσωπικές απώλειες, σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και πολλές εταιρείες χρεοκόπησαν.

“Η κρίση επιτάχυνε τον επείγοντα χαρακτήρα των μέτρων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας των κατοίκων και των επισκεπτών. Πιστεύουμε ότι ο τουρισμός έχει την ικανότητα να δώσει την απάντηση με επαρκείς πολιτικές και με τις απαραίτητες επενδύσεις, αλλά πάντα οδηγεί στον μετασχηματισμό του μοντέλου αειφορίας που προτείνει η Πράσινη Συμφωνία και το Ψηφιακό Θεματολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ο Manuel Alejandro Cardenete Flores (ES / Renew Europe) , εισηγητής της γνωμοδότησης «Προς έναν πιο βιώσιμο τουρισμό για πόλεις και περιοχές της ΕΕ» .

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών ζητεί επίσης τη διάθεση επαρκών χρηματοδοτικών πόρων για τη διάσωση του τομέα, για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης ευρωπαϊκής πολιτικής τουρισμού και για μια βιώσιμη τουριστική βιομηχανία, βασισμένη στον σεβασμό του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής . Η γνωμοδότηση της ΕτΠ προτείνει διάφορα μέτρα που σχετίζονται με τον τουρισμό και τον τομέα των μεταφορών, όπως κρατικές ενισχύσεις και απαλλαγές από την υποχρέωση θεώρησης, και υπογραμμίζει την ανάγκη για μια καινοτόμο προσέγγιση στον τομέα αυτό.

Η βελτίωση των μοντέλων τουρισμού και μεταφορών πρέπει να εγγυηθεί ότι είναι πλήρως βιώσιμα από κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική σκοπιά. Η γνωμοδότηση υπογραμμίζει τη σημασία μιας μετά την πανδημία αναβίωσης του ευρωπαϊκού τουρισμού με βάση μια βιώσιμη βιομηχανία που βασίζεται σε δεδομένα και τεχνολογία και έξυπνη διαχείριση των τουριστικών ροών, διερευνώντας βιώσιμες επιλογές για βιομηχανίες και περιοχές που σχετίζονται με τον τουρισμό.