Πολλές χώρες της ΕΕ χαλαρώνουν ορισμένα μέτρα κατά της πανδημίας στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Ωστόσο, συνεχίζουν να ισχύουν τα προληπτικά μέτρα – η προστατευτική μάσκα είναι μέρος αυτών σχεδόν παντού, όπως και η αυστηρή επιτήρηση από τις αρχές.

ΙΤΑΛΙΑ

Μετά από σχεδόν δύο μήνες, η Ιταλία χαλαρώνει τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, οι οποίες ήταν από τις πιο αυστηρές στην Ευρώπη. Από σήμερα, περίπου 60 εκατομμύρια άτομα θα επιτρέπεται να βγαίνουν έξω για σπορ ή περίπατο. Η βιομηχανία και οι κατασκευές αυξάνουν την παραγωγή τους. Ωστόσο, τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Τα εστιατόρια και τα μπαρ προσφέρουν μόνο υπηρεσίες παράδοσης μέχρι τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση στη Ρώμη είχε καραντίνα σε όλη τη χώρα από τις 10 Μαρτίου και στη συνέχεια έκλεισε όλη τη μη ζωτικής σημασίας παραγωγή.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Στη Δημοκρατία των Άλπεων, οι επισκέψεις σε γηροκομεία είναι τώρα δυνατές – σε περιορισμένο βαθμό. Επιπλέον, τα μαθήματα ξεκινούν ξανά για περίπου 100.000 μαθητές στο τελευταίο έτος. Σύμφωνα με το βήμα προς βήμα σχέδιο της κυβέρνησης της Βιέννης, τα υπόλοιπα σχολεία θα ανοίξουν σταδιακά στα μέσα Μαΐου και στις αρχές Ιουνίου. Όλα τα καταστήματα και σχεδόν όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών στη χώρα ανοίγουν και πάλι. Τα εστιατόρια θα ακολουθήσουν στις 15 Μαΐου και τα ξενοδοχεία στο τέλος Μαΐου. Ωστόσο, εξακολουθούν να ισχύουν οι κανόνες υγιεινής, όπως η ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου και η προστασία με μάσκα σε καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΒΕΛΓΙΟ

Στο Βέλγιο, κυκλοφορούν και πάλι λεωφορεία και τρένα. Απαιτείται μάσκα για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Επιτρέπεται να ανοίξουν εταιρείες που έχουν άλλες εταιρείες ως πελάτες αλλά δεν εξυπηρετούν το κοινό. Επιτρέπεται επίσης το άνοιγμα καταστημάτων υφασμάτων και ψιλικών. Σύμφωνα με τους κανόνες απόστασης, το άθλημα επιτρέπεται και πάλι με δύο άτομα που δεν ζουν στο ίδιο σπίτι. Ωστόσο, η εργασία στο σπίτι θα πρέπει να συνεχιστεί και οι άνθρωποι σπάνια θα πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι τους – για ψώνια, για εργασία ή γιατρό. Τα επόμενα στάδια χαλάρωσης έχουν προγραμματιστεί για τις 11 και τις 18 Μαΐου. Το σταδιακό άνοιγμα του σχολείου περιλαμβάνεται στην τρίτη φάση.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Πολωνοί πολίτες που εργάζονται ή σπουδάζουν στη Γερμανία, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία ή τη Λιθουανία δεν θα χρειάζεται πλέον να μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες όταν επιστρέψουν στη χώρα. Ωστόσο, ο κανονισμός για την καραντίνα εξακολουθεί να ισχύει για το ιατρικό προσωπικό και τα άτομα που εργάζονται σε εγκαταστάσεις φροντίδας. Τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά κέντρα και τα υπαίθρια αθλητικά πεδία θα ανοίξουν ξανά, ενώ οι έλεγχοι στα σύνορα με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 13 Μαΐου – η χώρα είναι επίσης κλειστή για ξένους επισκέπτες. Εξαιρέσεις ισχύουν για άτομα με άδεια μόνιμης διαμονής, οδηγούς φορτηγών και διπλωμάτες.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Στην Ουγγαρία, οι πολίτες έξω από την πρωτεύουσα της Βουδαπέστης και τη γύρω περιοχή επιτρέπεται να μετακινούνται ελεύθερα ξανά εάν τηρείται η ελάχιστη απόσταση ασφαλείας. Τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν χωρίς περιορισμούς, τα εστιατόρια μπορούν να ανοίξουν ξανά εάν εξυπηρετούν σε εξωτερικό χώρο. Σε εθνικό επίπεδο, απαιτούνται μάσκες σε καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Μετά από κατάσταση εκτάκτου ανάγκης 6 εβδομάδων, πολλά καταστήματα θα ανοίξουν ξανά στην Πορτογαλία. Αρχικά, μικρότερα καταστήματα με εμβαδόν έως 200 τετραγωνικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων υποδημάτων, καθώς και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. Επιπλέον, τα αθλήματα μπορούν να γίνονται σε εξωτερικούς χώρους.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Στην Ισπανία, η οποία επηρεάστηκε σοβαρά από την πανδημία, η πρώτη χαλάρωση είχε ήδη τεθεί σε ισχύ το Σαββατοκύριακο. Επιτρέπεται στους πολίτες να κάνουν βόλτα ή να κάνουν σπορ για πρώτη φορά εδώ και 7 εβδομάδες, ωστόσο υπάρχουν ακόμη χρονικοί και τοπικοί περιορισμοί για την εκτέλεση αυτών των δραστηριοτήτων, όπως το ότι επιτρέπονται μόνο μεταξύ 6-10 π.μ. και μεταξύ 8-11 μ.μ., σε απόσταση μέχρι ένα χιλιόμετρο από το σπίτι και μόνο εντός του δήμου κατοικίας.

ΓΑΛΛΙΑ

Τέλος, η Γαλλία δεν χαλαρώνει τους αυστηρούς περιορισμούς εξόδου μέχρι τις 11 Μαΐου. Η χρήση προστατευτικών μασκών στις δημόσιες συγκοινωνίες θα καταστεί υποχρεωτική. Τα καταστήματα θα μπορούν να ανοίξουν ξανά, ωστόσο, τα εστιατόρια ή τα καφέ θα παραμείνουν κλειστά και μετά τις 11 του μήνα. Οι παραλίες είναι επίσης απαγορευμένες για επισκέπτες και αθλητές μέχρι τουλάχιστον την 1η Ιουνίου.