Κοινός τόπος έχει γίνει πλέον το ταξίδια με τα κατοικίδια, ειδικά σε ορισμένες χώρες. Μάλιστα, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες συμπεριλαμβάνουν στις επιλογές υπηρεσιών τους τη δυνατότητα διαμονής για τους ταξιδιώτες  με τα  κατοικίδια ζώα τους. Ειδικότερα, η Έκθεση 2017 του Trabber, αξιολόγησε 50.000 ξενοδοχεία σε 30 χώρες και αποκάλυψε μια αργή αλλά σταθερή αύξηση της ζήτησης των φιλικών προς τα κατοικίδια ξενοδοχεία από τους ταξιδιώτες. Το 7,4% των αναζητήσεων τιμών ξενοδοχείων που καταγράφηκαν στο Trabber στην Ισπανία και τη Λατινική Αμερική κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους έψαχνε για τις πολιτικές κατοικίδιων του ξενοδοχείου.

Οι ταξιδιώτες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν επιπλέον χρήματα για ξενοδοχεία που φιλοξενούν σκύλους και γάτες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Υπό την έννοια αυτή, η Ευρώπη είναι ένας παράδεισος για τους ταξιδιώτες που αναζητούν προορισμούς και επιχειρήσεις φιλικές προς τα κατοικίδια.

Πιο αναλυτικά, στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστρία, περισσότερο από το 40% των ξενοδοχείων δέχονται κατοικίδια ζώα. Στην  πέμπτη θέση σε αυτή την κατάταξη των χωρών με τα πιο φιλικά προς τα κατοικίδια ξενοδοχεία είναι ο Καναδάς (34%) σύμφωνα με μια ανάλυση προσφοράς που πραγματοποιήθηκε από τη μηχανή αναζήτησης της Trabber σε 50.000 ξενοδοχεία σε 30 χώρες.

Στη Βραζιλία, το ποσοστό των ξενοδοχείων με φιλικά προς τα κατοικίδια καταλύματα είναι 18%, στην Ουρουγουάη το 16% και το 13% στο Μεξικό, κυρίως για τους εσωτερικούς ταξιδιώτες, αφού διασχίζουν τα σύνορά τους με τα κατοικίδια ζώα. Στην Κολομβία και την Αργεντινή, λιγότερο από το ένα στα δέκα τουριστικά καταλύματα προσφέρει αυτή την επιλογή. Η Χιλή (7%) και το Περού (5%) βρίσκονται στο τέλος του καταλόγου.

Στις μεγάλες πρωτεύουσες, το 55% των καταλυμάτων του Βερολίνου δέχεται κατοικίδια ζώα, αριθμός που μειώνεται στο Παρίσι στο 37%, στο Τορόντο στο 35%, στη Νέα Υόρκη στο 32% και στο 29% στη Ρώμη.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, είναι 20% και ακόμη χαμηλότερο στην πόλη του Μεξικού, με 13%. Σε γενικές γραμμές, η μελέτη υπογραμμίζει επίσης ότι οι παραθαλάσσιες πόλεις και τα ξενοδοχεία τείνουν να δέχονται σκύλους και γάτες πιο συχνά στα δωμάτιά τους ή να παρέχουν υπηρεσίες για να φιλοξενήσουν κατοικίδια ζώα στις εγκαταστάσεις, ενώ τα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης που προορίζονται για επαγγελματίες ταξιδιώτες είναι λιγότερο πιθανό να είναι φιλικά προς κατοικίδια.

Οι 10 καλύτεροι προορισμοί ταξιδιού για κατοικίδια (ανά ποσοστό ξενοδοχείων που δέχονται κατοικίδια ζώα)

Γερμανία: 49,14%

Ιταλία: 46,53%

Αυστρία: 44,23%

Καναδάς: 34,35%

ΗΠΑ: 30,64%

Ολλανδία: 28,82%

Ρωσία: 25,73%

Ελλάδα: 21,72%

Μαρόκο: 21,36%

Βραζιλία: 18,11%