Η ψηφιακή ποιότητα ζωής σε μια χώρα επηρεάζει σημαντικά τις εμπειρίες και τις ευκαιρίες των ανθρώπων.

Ορισμένα έθνη διαπρέπουν σε πρόσβαση στο Διαδίκτυο και προσιτές τιμές, ενώ άλλα διαθέτουν προηγμένα ψηφιακά συστήματα και υποστηρικτικούς νόμους. Δυστυχώς, πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αγωνίζονται με ανεπαρκή ψηφιακή υποδομή και περιορισμένη πρόσβαση.

Για να ρίξει φως σε αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο, η Surfshark κυκλοφόρησε τον Ψηφιακό Δείκτη Ποιότητας Ζωής 2022 (DQL), ο οποίος αξιολογεί τις χώρες με βάση την ψηφιακή τους ευημερία.

Ο Δείκτης DQL εξετάζει δεδομένα από αξιόπιστες πηγές όπως ο ΟΗΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Freedom House και η Διεθνής Ένωση Επικοινωνιών.

Ο δείκτης περιλαμβάνει 117 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού και παρέχει βαθμολογίες με βάση πέντε βασικούς πυλώνες:

Προσιτές τιμές στο Διαδίκτυο: Μετρά τον χρόνο που χρειάζονται τα άτομα για να εργαστούν προκειμένου να αντέξουν οικονομικά μια σταθερή σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Ποιότητα Διαδικτύου: Αξιολογεί την ταχύτητα, τη σταθερότητα και το ποσοστό βελτίωσης της συνδεσιμότητας στο Διαδίκτυο μιας χώρας.

Ηλεκτρονική Υποδομή: Αξιολογεί την ανάπτυξη και την ενσωμάτωση της ηλεκτρονικής υποδομής ενός έθνους.

Ηλεκτρονική Ασφάλεια: Μετρά το επίπεδο ασφάλειας και προστασίας που αισθάνονται οι πολίτες στη χώρα τους.

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: Εξετάζει την πρόοδο και την ψηφιοποίηση των κυβερνητικών υπηρεσιών μιας χώρας.

Συνολικά, η ανάλυση δείχνει ότι η Ευρώπη και η Ασία ηγούνται της ψηφιακής κατάταξης ποιότητας ζωής για το 2022.

Το Ισραήλ αναδεικνύεται πρώτος, επιτυγχάνοντας εξαιρετική βαθμολογία στην προσιτή τιμή του Διαδικτύου. Από την Ευρώπη, η κορυφαία χώρα του 2021 – η Δανία κατατάσσεται δεύτερη το 2022.

Ο δείκτης DQL χρησιμεύει ως ένα ισχυρό εργαλείο για τις κυβερνήσεις, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους οργανισμούς για τον εντοπισμό περιοχών που χρειάζονται βελτίωση και την εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών για τη βελτίωση της ψηφιακής ευημερίας.

Εστιάζοντας σε παράγοντες όπως η πρόσβαση στο Διαδίκτυο, η ηλεκτρονική υποδομή, η ασφάλεια και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, οι χώρες μπορούν να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν το ψηφιακό χάσμα και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους.

Ο Δείκτης Ψηφιακής Ποιότητας Ζωής 2022 υπογραμμίζει τη διαρκή σημασία της δημιουργίας ενός χωρίς αποκλεισμούς και προσβάσιμου ψηφιακού περιβάλλοντος για όλους.

Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να διαμορφώνει τη ζωή μας, οι χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν τα κενά στην ψηφιακή υποδομή για να εξασφαλίσουν ίσες ευκαιρίες και μια ευημερούσα ψηφιακή κοινωνία.

Με τις πληροφορίες που παρέχονται από τον Δείκτη DQL, οι κυβερνήσεις μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα για την προώθηση της ψηφιακής ευημερίας και τον εμπλουτισμό της ζωής των ανθρώπων τους.

Η Ευρώπη συνεχίζει να ηγείται στην ψηφιακή ποιότητα ζωής

7 στις 10 χώρες με το υψηλότερο DQL βρίσκονται στην Ευρώπη με μόνο 18 από τις 50 κορυφαίες χώρες να βρίσκονται εκτός.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το διαδίκτυο είναι λιγότερο προσιτό

Συγκρίνοντας τις χώρες που περιλαμβάνονται στον δείκτη του περασμένου έτους, οι άνθρωποι πρέπει να εργαστούν ελαφρώς περισσότερο (6 λεπτά) για να αντέξουν οικονομικά το σταθερό ευρυζωνικό διαδίκτυο το 2022. Ενώ το κινητό Διαδίκτυο είναι πιο προσιτό φέτος, οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται μόλις 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι το 2021. Η ίδια τάση παρατηρήθηκε και πέρυσι.

Η επένδυση σε ηλεκτρονικές υποδομές (0,92 συσχέτιση) και ηλεκτρονική διακυβέρνηση (0,92 συσχέτιση) έχει συμβάλει περισσότερο στην ψηφιακή ευημερία των ανθρώπων.

Αντίθετα, η προσιτή τιμή στο διαδίκτυο αποκαλύφθηκε ως ο λιγότερο σημαντικός παράγοντας σε ολόκληρο το DQL (0,58 συσχέτιση).