Τα ευρωπαϊκά ταξίδια και ο τουρισμός είναι πολύ κοντά στην επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα και παρά το γεγονός ότι τα αεροπορικά ταξίδια και τα καταλύματα κοστίζουν περισσότερο από πριν, οι ταξιδιώτες είναι γενικά πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα. Αυτό προκύπτει από έρευνα της OC&C Strategy Consultants. Η πανδημία του Covid-19 ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία.

Τώρα, τέσσερα χρόνια αργότερα, τα πράγματα επιτέλους επανεξετάζονται για την ταξιδιωτική βιομηχανία, μετά από μια σταδιακή ανάκαμψη. Μέσα στα επόμενα χρόνια, o τουρισμός στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές θα ανέβει πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με πρόβλεψη για το 2025.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι οι ταξιδιώτες είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να ταξιδέψουν τώρα που η πανδημία μοιάζει όλο και περισσότερο σαν μια μακρινή ανάμνηση.

Παράλληλα, είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων των ακριβών πακέτων εκδρομών, αν και οι επιλογές χαμηλού κόστους παραμένουν δημοφιλείς κυρίως στους νέους.

Τα ταξίδια συνολικά στην Ευρώπη έχουν γίνει σημαντικά πιο ακριβά μετά την ανάκαμψη από τα χαμηλά των περιορισμών της πανδημίας.

Τα αεροπορικά εισιτήρια στην Ευρωζώνη είναι πλέον 38% πιο ακριβά από το 2019, αν και το περασμένο καλοκαίρι το υψηλό σημείο έφτασε το 45%.

Τιμές ξενοδοχείων

Οι τιμές στα ευρωπαϊκά καταλύματα βρέθηκαν να είναι 26% υψηλότερες τώρα από ό,τι το 2019, αν και σε παγκόσμια κλίμακα, η Βόρεια Αφρική και η Νότια Αμερική πρωτοστατούν στα ακριβά δωμάτια.

Περιβαλλοντικές ανησυχίες

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επίδραση των ταξιδιωτικών επιλογών των καταναλωτών στο περιβάλλον.

Η Ιταλία ήταν η ευρωπαϊκή χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό ταξιδιωτών που ανέφεραν ότι ανησυχούσαν ιδιαίτερα για περιβαλλοντικά ζητήματα κατά τον προγραμματισμό των διακοπών. Αυτά τα ποσοστά ήταν χαμηλότερα σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία.

Γεγονός λοιπόν είναι ότι η ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία βρίσκεται σε θετική πορεία παρά τις προκλήσεις που οδηγούν σε υψηλότερο κόστος. Παρόλα αυτά, ο κλάδος θα πρέπει να αναζητήσει μια λύση για τις τιμές που μπορεί να εξισορροπηθεί με περισσότερες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θεωρούνται όλο και περισσότερο ως επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις.

Τα ποσοστά των χωρών με τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές ανησυχίες διαμορφώνονται ως εξής :

  • Ιταλία, 66%
  • Πολωνία, 61%
  • Γαλλία, 57%
  • Γερμανία, 55%
  • Ολλανδία, 50%