H Ευρώπη υιοθετεί το σύστημα ελέγχου εισόδου ΕΤΙΑS. Ενα νέο σύστημα προ εγκρίσεως που επιτρέπει να γνωρίζει ποιος εισέρχεται στην ήπειρο, από πού και αν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών της με την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και Ταξιδίων (WTTC).

Όταν τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα ETIAS, όλοι οι υπήκοοι τρίτων χωρών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης και σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε χώρες εντός της συνθήκης Σένγκεν θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση αδειοδότησης πριν πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους με στόχο να διευκολυνθούν τα ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να απλοποιηθούν οι συνοριακοί έλεγχοι για τους νόμιμους ταξιδιώτες.

Ο WTTC δήλωσε πως είναι ένα πρώτο βήμα προς την ψηφιοποίηση των ταξιδιών με απώτερο στόχο τη χρήση βιομετρικής τεχνολογίας για την εξασφάλιση απρόσκοπτης, αποτελεσματικότερης και πιο ασφαλούς μετακίνησης.

Τα τέλη εισόδου θα παραμείνουν σε λογικό επίπεδο και θα ανέρχονται στα επτά ευρώ, ενώ θα είναι δωρεάν για άτομα κάτω των 18 και άνω των 70 ετών.