Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ένας στους επτά Βρετανούς είναι λιγότερο πιθανό να ταξιδέψει στο μπλοκ μόλις τεθεί επίσημα σε ισχύ το νέο Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (EES) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Αυτό αποκαλύπτει μελέτη από το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το EES θα κυκλοφορήσει στις 6 Οκτωβρίου και θα αντικαταστήσει τη χειροκίνητη σφράγιση διαβατηρίου.

  • Το 15% είπε ότι το EES θα τους αναγκάσει να επανεξετάσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια σε χώρες της ΕΕ.
  • Ενα άλλο 20% θα αναβάλει ή θα ακυρώσει το ταξίδι του με το πλοίο στην ΕΕ εάν το EES προκαλέσει καθυστερήσεις άνω της μίας ώρας.
  • Μία από τις κύριες ανησυχίες των Βρετανών παραμένει η ουρά για εγγραφή στο σύστημα.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία το σύστημα, οι ταξιδιώτες με διαβατήριο του Ηνωμένου Βασιλείου που θέλουν να εισέλθουν στον χώρο Σένγκεν  θα πρέπει να τραβήξουν μια φωτογραφία και να δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και τα στοιχεία του διαβατηρίου τους για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εγγραφής.

Στη συνέχεια, τα δεδομένα θα αποθηκευτούν στη βάση δεδομένων για μια περίοδο τριών ετών και θα χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση των ατόμων που εισέρχονται και εξέρχονται από τον χώρο Σένγκεν.

Καθησυχαστικοί οι ταξιδιωτικοί πράκτορες

Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για μεγάλες καθυστερήσεις, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες λένε ότι οι Βρετανοί δεν θα πρέπει να διστάζουν να ταξιδέψουν στο μπλοκ μόλις τεθεί σε λειτουργία το EES.

Οπως υπογραμμίζουν, ενώ οι τουρίστες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις όταν εγγραφούν για πρώτη φορά, οι αυτοματοποιημένοι συνοριακοί έλεγχοι θα αυξήσουν την ταχύτητα των χρόνων επεξεργασίας και θα βελτιώσουν την εμπειρία για τους ταξιδιώτες.

Συνιστούν στους Βρετανούς να κάνουν κράτηση για τις αποδράσεις τους μέσω πρακτορείων, ώστε να διασφαλίσουν ότι όλα είναι σύμφωνα με τις νέες ταξιδιωτικές απαιτήσεις στη ζώνη Σένγκεν.