
Η εφαρμογή των συστάσεων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Εποπτεία της Προστασίας των Δικαιωμάτων των Καταναλωτών και της Ανθρώπινης Ευημερίας σχετικά με την οργάνωση των εργασιών των σπα μετά την άρση των περιορισμών είναι αδύνατη στην πράξη, σύμφωνα με την τουριστική βιομηχανία της Ρωσίας.
Ο φορέας διατύπωσε συστάσεις σχετικά με τα ταξίδια αναψυχής σε θέρετρα σπα, λόγω των κινδύνων εξάπλωσης της λοίμωξης. Το έγγραφο των επτά σελίδων επανεξετάστηκε από την ATOR.
Όλοι οι τουρίστες χωρίς εξαίρεση, κατά την άφιξη τους θα πρέπει να παρουσιάσουν ιατρικά πιστοποιητικά υγείας, ενώ θα πρέπει να φιλοξενούνται σε ξεχωριστά δωμάτια, με εξαίρεση τα μέλη της οικογένειας.
Συνιστάται σε όλους τους παραθεριστές να μετρούν τη θερμοκρασία τους καθημερινά και σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα, ολόκληρο το θέρετρο θα πρέπει να τεθεί σε καραντίνα για τουλάχιστον 14 ημέρες.
Οι εργαζόμενοι πρέπει επίσης να ελέγχουν τη θερμοκρασία τους κάθε μέρα και συνιστάται η εργασία μόνο του αναγκαίου προσωπικού με τη χρήση μάσκας.
Ο καθαρισμός δωματίου με απολυμαντικά πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
Για τη ελαχιστοποίηση των επαφών, προτείνεται η παροχή φαγητού στα δωμάτια. Στην τραπεζαρία, τα τραπέζια πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 2 μέτρα.
Για έξοδο από τα δωμάτια, οι παραθεριστές πρέπει να διαθέτουν μάσκες και αντισηπτικά. Εάν υπάρχει παραλία, ξαπλώστρες, αποδυτήρια και άλλα είδη θα πρέπει να διευθετούνται βάσει της αρχής της κοινωνικής απόστασης (2 μ.) ενώ οι ξαπλώστρες, πλατφόρμες, ο εξοπλισμός παραλίας και άλλες επιφάνειες πρέπει να καθαρίζονται με αντισηπτικά.
Οι ιατρικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τις συστάσεις, πρέπει να παρέχονται μόνο κατόπιν ραντεβού και ατομικά.
Σύμφωνα με ειδικούς του ταξιδιωτικού πράκτορα “Multitour”, η επιβολή των ανακοινωθέντων περιοριστικών μέτρων στα σπα θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ακυρώσεων. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο γεγονός ότι όταν εντοπιστεί κρούσμα, θα τεθεί η μονάδα υπό παρακολούθηση και δεν είναι σαφές ποιος θα επωμιστεί το κόστος.
«Για παράδειγμα, εάν ένας τουρίστας κάνει κράτηση για 14 ημέρες, έχοντας πληρώσει για αυτό το εισιτήριο, και ξαφνικά την 13η ημέρα της παραμονής του, ο χώρος μπει σε καραντίνα, τότε θα πρέπει να μείνει στο κατάλυμα για άλλες δύο εβδομάδες. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα πληρώσει», λέει ο Sergey Romashkin, γενικός διευθυντής.
Σύμφωνα με τον κ. Romashkin, τα θέρετρα δεν θα έχουν αρκετά χρήματα για να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις.
«Σύμφωνα με τις συστάσεις, η ρύθμιση των πιάτων στον μπουφέ θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την κοινωνική απόσταση. Αυτό σημαίνει ότι τα πιάτα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 2 μέτρων. Πολλά θέρετρα απλώς δεν διαθέτουν τέτοια δωμάτια και τραπέζια όπου μπορούν να τα οργανώσουν κατά αυτόν τον τρόπο», εξηγεί ο επικεφαλής του Dolphin.
Δεύτερον, οι ειδικοί σημειώνουν ότι ούτε οι τουρίστες θα θέλουν τόσο περιορισμένες συνθήκες. Δεν θέλουν όλοι, για παράδειγμα, να πάνε στην παραλία ή να περπατήσουν με προστατευτική μάσκα σε μια καυτή μέρα του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, κάποιοι θα προτιμήσουν απλώς να χάσουν τη σεζόν.