Η EasyJet μείωσε σχεδόν κατά το ήμισυ τις ζημίες της για το τρίμηνο έως τις 31 Δεκεμβρίου, παρά τους αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για την αντιμετώπιση της  παραλλαγής Omicron.

Οι συνολικές ζημίες ύψους 213 εκατ. λιρών για το τρίμηνο ήταν κατά 210 εκατ. λίρες βελτιωμένες σε σχέση με πέρυσι.

Ο βρετανικός οικονομικός αερομεταφορέας ανέφερε μια “συνεχή βηματική βελτίωση” στις κρατήσεις μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την κατάργηση των τέστ πριν από την αναχώρηση στις 5 Ιανουαρίου.

Η απόφαση αυτής της εβδομάδας να επιτραπούν τα ταξίδια χωρίς περιορισμούς από τις 11 Φεβρουαρίου, έδωσε περαιτέρω ώθηση στις κρατήσεις, γεγονός που αναμένεται να συνεχίσει να έχει θετικό αντίκτυπο στις πωλήσεις και στο μέλλον.

“Από τις 5 Ιανουαρίου, άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, ακολούθησαν στη συνέχεια το παράδειγμά τους χαλαρώνοντας τους περιορισμούς, γεγονός που αποτελεί ένα καλοδεχούμενο βήμα προς την κατεύθυνση των ταξιδιών χωρίς περιορισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη”, αναφέρουν εκπρόσωποι της  η αεροπορικής εταιρείας.

Οι τιμές στις πωλήσεις για το Καλοκαίρι κυμαίνονται κοντά στα επίπεδα του 2019, ενώ αναμένεται ισχυρή ζήτηση.

Ο αερομεταφορέας αναφέρει: “Η αεροπορική εταιρεία θα πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρει τις υπηρεσίες της, καθώς και να τις παρέχει σε όλους τους επιβάτες.

Ενώ οι πελάτες συνεχίζουν να κάνουν κρατήσεις πιο κοντά στην αναχώρηση και η ορατότητα παραμένει περιορισμένη, η απόδοση των κρατημένων εισιτηρίων μέχρι σήμερα παραμένει ενθαρρυντική για το Πάσχα (που εμπίπτει στο 3ο τρίμηνο) καθώς και για την καλοκαιρινή περίοδο του 4ου τριμήνου.

“Η EasyJet holidays συνεχίζει επίσης να ενισχύει τη θέση της ως σημαντικός παίκτης στην αγορά διακοπών, με πάνω από το 50% του προγράμματος να έχει πωληθεί και με ισχυρότερα περιθώρια κέρδους σε σύγκριση με το 2019”.

Τα συνολικά έσοδα του ομίλου για το τρίμηνο αυξήθηκαν σε 805 εκατ. λίρες από 165 εκατ. λίρες την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Iσχυρά παραμένουν τα έσοδα ανά επιβάτη

Τα έσοδα από τους επιβάτες αυξήθηκαν σε 547 εκατ. στερλίνες και τα παρεπόμενα έσοδα αυξήθηκαν σε 258 εκατ. στερλίνες, κυρίως λόγω της αύξησης της χωρητικότητας των πτήσεων, ανέφερε η εταιρεία.

“Τα έσοδα ανά επιβάτη με κράτηση παραμένουν ισχυρά, παρά τη χειμερινή εποχικότητα και τον αντίκτυπο των μειωμένων ταξιδιών για σκι τον Δεκέμβριο λόγω της Omicron”, πρόσθεσε η αεροπορική εταιρεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος Γιόχαν Λούντγκρεν δήλωσε: “Η EasyJet παρουσίασε σημαντική βελτίωση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της Omicron τον Δεκέμβριο, μειώνοντας στο μισό τις ζημίες και τις ταμειακές δαπάνες σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του ’21, παράλληλα με την επίτευξη υψηλότερων αποδόσεων από τα βοηθητικά προϊόντα.

“Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η easyJet μεταμόρφωσε πολλούς τομείς της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης της βελτιστοποίησης του δικτύου και της ευελιξίας της και της εξεύρεσης βιώσιμων εξοικονομήσεων κόστους.

Αυτό συμβάλλει στη μερική αντιστάθμιση των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ παράλληλα μεταβάλλει αλματωδώς τα έσοδα από παρεπόμενες υπηρεσίες, τα οποία μας αποδίδουν τώρα.

Βλέπουμε ένα ισχυρό καλοκαίρι μπροστά μας, με συσσωρευμένη ζήτηση που θα δει την easyJet να επιστρέφει κοντά στα επίπεδα χωρητικότητας του 2019, με τα βρετανικά δρομολόγια παραλίας και αναψυχής να έχουν ιδιαίτερα καλές επιδόσεις”.