Του Στέλιου Αγγελούδη*

Εγκλωβισμένος επί 45΄ στην Εγνατία πριν μερικές ημέρες, είχα άφθονο χρόνο να συζητήσω με τον οδηγό του ΤΑΞΙ για την καθημερινότητα μας, για τα προβλήματα με τα οποία έχουμε μάθει να ζούμε και το μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει να θεωρήσουμε ως δεδομένο πως δεν πρόκειται να λυθούν ποτέ.

Με άλλα λόγια, να συμβιβαστούμε με τη μετριότητα, με εικόνες που μας προσβάλουν και υποβαθμίζουν τη ζωή μας. «Τι διαφορετικόμπορείτε να κάνετε εσείς που θέλετε να γίνετε δήμαρχος» με ρώτησε ο Κώστας που παλεύει κάθε μέρα με το τέρας του Κυκλοφοριακού στη Θεσσαλονίκη. «όλοι τα ίδια λέτε προεκλογικά αλλά μετά… ξεχνάτε…» σχολίασε δηκτικά.

Συζητήσεις όπως αυτή είναι που με οδήγησαν στο να πάρω την απόφαση να εμπλακώ ενεργά στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Απάντησα αυτό που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο, πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Θεωρώ αυτονόητο πως όλοι αγαπάμε τη Θεσσαλονίκη και πως πράγματι όλοι θέλουμετο καλύτερο για αυτή. Η διαφορά όμως έγκειται στο ποιοι έχουν τη δυναμική, τις γνώσεις, τις ικανότητες, να κάνουν πράξη τις υπερβάσεις που απαιτούνται.

Το «αγαπώ την πόλη» δε σημαίνει τίποτα από μόνο του αν δε συνοδεύεται από το «ξέρω να κάνω τη δουλειά, μπορώ να ασκήσω διοίκηση». Γιατί άλλο το «θέλω» και άλλο το «μπορώ».

Εξήγησα πως στη δική μας Ομάδα ξεκινάμε από τα επείγοντα για να προχωρήσουμε στα μεγαλύτερα. Καθαριότητα, κυκλοφοριακό, θέσεις στάθμευσης, η προστασία του δημόσιου χώρου, το πράσινο, οδοφωτισμός, πεζοδρόμια, αυτές είναι οι άμεσες προτεραιότητες της επόμενης ημέρας.Δεν έχουμε ούτε μια ώρα για χάσιμο, καλούμαστε να δώσουμε άμεσα λύσεις σε μια κοινωνία που έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της αντοχής της.

Όπως είπε κάποτε εύστοχα ο Ross Perot, «ακτιβιστής δεν είναι αυτός που λέει ότι το ποτάμι είναι βρόμικο. Ακτιβιστής είναι αυτός που καθαρίζει το ποτάμι». Και εμείς, στην «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» δεν περιοριζόμαστεστη διαπίστωση των προβλημάτων. Θέλουμε και μπορούμε «να καθαρίσουμε το ποτάμι».

Με την πιστή τήρηση του ωραρίου φορτοεκφόρτωσης μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Με τη συγκρότηση του Ενιαίου Κέντρο Συντονισμού της Κυκλοφορίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τροχαίας. Με την οργάνωση της αποκομιδής των απορριμμάτων εκτός των ωρών αιχμής. Με την αύξηση των διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης με την εγκατάσταση αυτοματοποιημένων πολυόροφων σταθμών αυτοκινήτων σε δημοτικά οικόπεδα.

Με τη διαρκή παρακολούθηση και διεκδίκηση για την υλοποίηση και επέκταση των μεγάλων έργων υποδομής της πόλης όπως το Μετρό και το flyover. Με την καθιέρωση του θεσμού του Επόπτη Δημόσιου Χώρου στις 24 γειτονιές της πόλης μας, για την καταγραφή και άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων καθαριότητας, συντήρησης κοινοχρήστων χώρων, οδοφωτισμού και πρασίνου.

Με την έμπρακτη ενίσχυση της Διεύθυνσης Καθαριότητας και την αξιοποίηση του συνόλου των απορριμματοφόρων του Δήμου. Με την αύξηση της αναλογίας πρασίνου στους δημόσιους χώρους προς ανάπλαση. Με τη δημιουργία ενός πλέγματος διάσπαρτων μικρών χώρων πρασίνου σε όλη την πόλη, μετά από αναθεώρηση των σημερινών χρήσεων.

Με λίγα λόγια, με ένα σύνολο κοστολογημένων, ρεαλιστικών δράσεων που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της πόλης. Είμαστε παρόντες στο προσκλητήριο της ευθύνης, κοιτάμε τους Θεσσαλονικείς στα μάτια και τους διαβεβαιώνουμε πως το ποτάμι δε γυρίζει πίσωκαι θα γίνει καθαρό!

*Ο Στέλιος Αγγελούδης είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη»