«Στο Καζακστάν έχουμε χειμώνα εννέα μήνες το χρόνο: έτσι, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε [όταν φέρνουμε στο μυαλό μας την Ελλάδα] είναι ο ήλιος, ενώ μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ο πολιτισμός και ν’ αγοράσουμε και τις γούνες, που παράγονται εδώ. Απ’ τη στιγμή που αποκτήσαμε την ανεξαρτησία μας στο Καζακστάν (σ.σ. το 1991), έχουμε ένα γνωμικό: “η Ελλάδα έχει τα πάντα”» : με τις φράσεις αυτές, η γενική διευθύντρια του καζακικού τουριστικού πρακτορείου “Sayat”, Ίνα Ρέι (Inna Rey), περιέγραψε απόψε, στη Θεσσαλονίκη, τους λόγους για τους οποίους ένα ταξίδι στην Ελλάδα μπορεί ν’ αποτελεί όνειρο διακοπών για πολλούς συμπατριώτες της.
Σήμερα, οι Καζάκοι -που δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο ιατρικός και ο θερμαλιστικός- χαρακτηρίζονται ως «ποιοτικοί τουρίστες», καθώς πραγματοποιούν σημαντικές δαπάνες στον προορισμό τους.
Το πετρέλαιο τροφοδοτεί και τον εξερχόμενο τουρισμό Κι αυτό διότι το πετρέλαιο -το Καζακστάν βρίσκεται ανάμεσα στα κράτη με τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά κοιτάσματα- φέρνει στη χώρα αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 30% σωρρευτικά την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ν’ αυξάνεται διαρκώς.
Ωστόσο, από το σύνολο των Καζάκων, που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, οι περισσότεροι κάνουν σήμερα διακοπές στην Τουρκία, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατέχει μικρό μερίδιο στις διανυκτερεύσεις: “το 60% των αναχωρήσεων κατευθύνεται στην Αττάλεια και το υπόλοιπο σε ευρωπαϊκές πόλεις”, τόνισε η κα Ρέι, σε συνέντευξη Τύπου-workshop, που διοργάνωσαν οι Τουρκικές Αερογραμμές.
Στόχος οι 10.000 προξενικές θεωρήσεις ετησίως, έναντι 5000 πέρυσι Πέρυσι, οι ελληνικές προξενικές αρχές εξέδωσαν 5.000 θεωρήσεις για ταξίδια Καζάκων στην Ελλάδα, έναντι 3.000 πρόπερσι, ενώ στόχος είναι οι βίζες που εκδίδονται ετησίως να φτάσουν στο εγγύς μέλλον τις 10.000, επιδίωξη που διευκολύνεται από τη σύνδεση της Αστάνας (σ.σ. πρωτεύουσα) με τη Θεσσαλονίκη μέσω Κωνσταντινούπολης, από τις Τουρκικές Αερογραμμές (Turkish Airlines).
Ο τουρκικός αερομεταφορέας εκτελεί το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη-Αστάνα τρις εβδομαδιαίως, ενώ ταυτόχρονα “πετάει” από/προς Αλμάτι (σ.σ. πρώην πρωτεύουσα και σήμερα το μεγαλύτερο εμπορικό/πολιτιστικό κέντρο της χώρας) τέσσερις φορές την εβδομάδα.
Οι 15 τουριστικοί πράκτορες από το Καζακστάν, που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, ξεναγήθηκαν χθες και σήμερα στην πόλη, η οποία -όπως δήλωσαν- τους ενθουσίασε.
Είδαμε μπροστά μας αυτά που διδασκόμαστε για τον Μ. Αλέξανδρο και τον Κεμάλ “Μας εντυπωσίασαν όλα: η Άνω Πόλη, τα όσα είδαμε και μάθαμε για τον Μεγαλέξανδρο, τον Φίλιππο. Είδαμε μπροστά μας τα πράγματα που μαθαίνουμε [στο σχολείο]. Εδώ είναι η πατρίδα του Μ. Αλεξάνδρου, εδώ γεννήθηκε ο Κεμάλ. Στο σύνολό της είναι μια χρωματιστή εικόνα”, είπε χαρακτηριστικά η κα Ρέι.
Σύμφωνα με την κα Ρέι, αν και μέχρι σήμερα οι Καζάκοι τουρίστες κατευθύνονταν κυρίως στην Κρήτη και την Κύπρο, “δεδομένης και της παρουσίας των Τουρκικών Αερογραμμών στη Θεσσαλονίκη, είναι βέβαιο ότι θα κατευθυνθούν και εδώ”.
Βίζα σε 48 ώρες Ο διευθύνων το Προξενικό Γραφείο της Αστάνα, Μανόλης Ανδρουλάκης, σημείωσε ότι οι Καζάκοι τουρίστες ψάχνουν διαρκώς νέους προορισμούς, γεγονός που διαμορφώνει ευνοϊκές προϋποθέσεις για τον τουρισμό. Πρόσθεσε ότι η βίζα για τους Καζάκους, που ενδιαφέρονται να επισκεφτούν την Ελλάδα, εκδίδεται σε 48 ώρες.
Ο διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης των Τουρκικών Αερογραμμών, Ουτκού Γιαζάν, σημείωσε ότι ο αερομεταφορέας “σίγουρα θα ξεκινήσει πτήσεις και από άλλες καζακικές πόλεις, πέραν των Αστάνα και Αλμάτι, καθώς το Καζακστάν αναπτύσσεται σήμερα με ρυθμούς υψηλότερους και από εκείνους της Κίνας”.
1.000 εισιτήρια από Ινδία Η εταιρεία θα πραγματοποιήσει στις 3-6 Μαρτίου “κρούση” συνεργασίας στο Ομάν.
Αντίστοιχη συνεργασία, που ξεκίνησε πέρυσι με την Ινδία, αποδίδει ήδη καρπούς: το τελευταίο διάστημα “κόπηκαν” περίπου 1.000 εισιτήρια από Ινδία, με τελικό προορισμό την ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας.
Τις επόμενες ημέρες, οι Καζάκοι τουριστικοί πράκτορες θα επισκεφτούν -μεταξύ άλλων- τις εξής περιοχές: Έδεσσα, χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν), Αιγές, Πέλλα.