thessaloniki2Η καταγραφή του τρόπου ζωής των κατοίκων της πόλης ήταν απλά και μόνο η αφορμή για την Ιταλίδα δημοσιογράφο Ρίτα Ντι Φραντσέσκο να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, για τα γυρίσματα τηλεοπτικού αφιερώματος στη «νύμφη του Θερμαϊκού». Πρόκειται για την εκπομπή «Alle falde del Kilimangiaro», που προβάλλεται κάθε Κυριακή από το κρατικό κανάλι της Ιταλίας RAI3.

Η δημοσιογράφος επιμελείται μια σειρά από επεισόδια που σκοπό έχουν να συστήσουν στο τηλεοπτικό κοινό ευρωπαϊκές πόλεις που δεν συμπεριλαμβάνονται στις πρωτεύουσες των σημαντικότερων χωρών της γηραιάς ηπείρου. Σκοπός του ταξιδιού ήταν να συμπεριληφθεί και η Θεσσαλονίκη στο συγκεκριμένο κατάλογο που απευθύνεται στο ιταλικό κοινό που επιθυμεί μελλοντικά να ταξιδέψει. Η εκπομπή είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Ιταλία, καθώς την παρακολουθούν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο τηλεθεατές. Μάλιστα η Ντι Φραντσέσκο πραγματοποίησε γυρίσματα στα εργοτάξια του μετρό και πήρε συνεντεύξεις από τους υπευθύνους του έργου, προκειμένου να δείξει πόσο θα αλλάξει η ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης μετά την ολοκλήρωση του μετρό. Η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την Ιταλίδα δημοσιογράφο, έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων πόλεων που η ίδια έχει επισκεφθεί. Την εξαιρετική κουζίνα της! Οι γεύσεις της την έκαναν να δηλώσει ξετρελαμένη.

Η δημοσιογράφος φιλοξενήθηκε από την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη γαστρονομία της πόλης στα γραφικά ταβερνάκια και τα πολυσύχναστα ρεστοράν. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Θεσσαλονίκη, η Ιταλίδα δημοσιογράφος ζήτησε πληροφορίες για τα προγράμματα σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί στέκια νεολαίας, να απολαύσει τη ρεμπέτικη μουσική και να περιηγηθεί σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, βυζαντινά, εβραϊκά και οθωμανικά μνημεία, καθώς και να κινηματογραφήσει την καθημερινότητα της πόλης στα πιο χαρακτηριστικά της σημεία, όπως είναι η πλατεία Αριστοτέλους.