Η Ινδία έχει επαναφέρει όλες τις ισχύουσες πενταετείς βίζες ηλεκτρονικού τουρισμού που δίνονται σε πολίτες 156 χωρών και την κανονική έντυπη βίζα σε υπηκόους όλων των χωρών με άμεση ισχύ, δύο χρόνια μετά την αναστολή τους μετά το ξέσπασμα του Covid.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι όλες οι επί του παρόντος έγκυρες παλαιές τακτικές τουριστικές βίζες μεγάλης διάρκειας (10 ετών) που είχαν δοθεί σε υπηκόους των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας είχαν αποκατασταθεί.

Νέα τουριστική βίζα μακράς διάρκειας (10 ετών) θα εκδοθεί επίσης σε υπηκόους ΗΠΑ και Ιάπωνες. Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η επί του παρόντος έγκυρη ηλεκτρονική τουριστική βίζα που εκδίδεται για πέντε χρόνια, η οποία είχε ανασταλεί από τον Μάρτιο του 2020, θα αποκατασταθεί στους υπηκόους 156 χωρών. Οι υπήκοοι αυτών των 156 χωρών θα είναι επίσης επιλέξιμοι για έκδοση νέας ηλεκτρονικής τουριστικής βίζας σύμφωνα με το Εγχειρίδιο Visa, 2019.

Η τρέχουσα τακτική (έντυπη) τουριστική βίζα πενταετούς ισχύος, η οποία έχει εκδοθεί σε αλλοδαπούς υπηκόους όλων των χωρών, η οποία παρέμενε σε αναστολή από τον Μάρτιο του 2020, θα αποκατασταθεί. Νέες τακτικές (έντυπες) τουριστικές βίζες διάρκειας έως πέντε ετών θα εκδοθούν επίσης στους υπηκόους των επιλέξιμων χωρών που υπόκεινται στους περιορισμούς που επιβάλλονται από καιρό σε καιρό, είπε ο αξιωματούχος.

Η τρέχουσα ισχύουσα παλιά τακτική τουριστική βίζα μακράς διάρκειας (10 ετών), η οποία, επίσης, παρέμεινε σε αναστολή από τον Μάρτιο του 2020, θα αποκατασταθεί για τους υπηκόους των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Νέα τουριστική βίζα μακράς διάρκειας (10 ετών) θα εκδοθεί επίσης στους υπηκόους των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Οι ξένοι υπήκοοι με τουριστικές και ηλεκτρονικές βίζες θα μπορούν να εισέλθουν στην Ινδία μόνο μέσω καθορισμένων σταθμών ελέγχου θαλάσσιας μετανάστευσης (IPs) ή ICP αεροδρομίων με πτήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπάγονται στο πρόγραμμα «Vande Bharat Mission ή «air bubble» ή με οποιεσδήποτε πτήσεις όπως επιτρέπεται από την DGCA ή το Υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπεται στους αλλοδαπούς η είσοδος μέσω χερσαίων συνόρων ή παραποτάμιων διαδρομών με τουριστική βίζα ή ηλεκτρονική τουριστική βίζα.

Οι κυβερνητικές οδηγίες δεν θα ισχύουν για τους υπηκόους του Αφγανιστάν οι οποίοι θα συνεχίσουν να διέπονται από τις ξεχωριστές οδηγίες που εκδίδονται από το Υπουργείο Εσωτερικών της Ένωσης σχετικά με τη χορήγηση βίζας e-Emergency X-Misc, δήλωσε ο αξιωματούχος.