Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια νέα πηγή εθνικού εισοδήματος και να προσφέρει ποιοτική ιατρική περίθαλψη στους πολίτες της, η κυβέρνηση της Ινδονησίας σκέφτεται να αναπτύξει μια εθνική βιομηχανία ιατρικού τουρισμού.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, 600.000 Ινδονησιακοί αναζητούσαν ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό – οι περισσότεροι στον κόσμο, επειδή οι ασθενείς γενικά προτιμούν την υγειονομική περίθαλψη στο εξωτερικό, αναφέροντας τις φτωχές οικιακές ιατρικές υπηρεσίες που σχετίζονται με τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Συντονιστικών Θαλάσσιων Υποθέσεων και Επενδύσεων, Jodi Mahardi, είπε ότι η ανάπτυξη του τομέα «ιατρικού τουρισμού» στην Ινδονησία θα μπορούσε ενδεχομένως να ενισχύσει την ιατρική ανεξαρτησία της χώρας.

Συνέχισε λέγοντας ότι η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ινδονησία δεν ήταν μόνο εφικτή, αλλά επίσης εξαιρετικά επικερδής δεδομένης της σταθερής αύξησης του αριθμού των ιατρικών τουριστών σε όλο τον κόσμο.

Οι γείτονες της Ινδονησίας της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Ταϊλάνδη, η Σιγκαπούρη και η Μαλαισία, έχουν ήδη αναπτύξει ιατρικό τουρισμό στις χώρες τους. Η Ταϊλάνδη, για παράδειγμα, κατέγραψε συνολικά 2,29 εκατομμύρια ιατρικούς τουρίστες και 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισόδημα το 2016, δήλωσε ο Jodi.

Ο ιατρικός τουρισμός, πρόσθεσε, θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως καταλύτης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και μια πιο διαφοροποιημένη οικονομία στη χώρα.

Με έναν τέτοιο στόχο, η κυβέρνηση εξέτασε ένα σχέδιο για τη δημιουργία διεθνών νοσοκομείων στελεχωμένων με υψηλά εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας από άλλες χώρες, σε συνεργασία με σχετικές κρατικές υπηρεσίες και οργανισμούς, όπως η Ινδονησιακή Ένωση Ιατρών (IDI).

«Οι γιατροί που θα μεταφερθούν στην Ινδονησία θα είναι μόνο ειδικοί που θα συνεργαστούν με τοπικούς γιατρούς », είπε. «Με αυτόν τον τρόπο, οι Ινδονησιακοί θα μπορούν να λάβουν καλύτερη ιατρική περίθαλψη και περισσότεροι ξένοι τουρίστες θα έρθουν στη χώρα για θεραπεία».

Το σχέδιο για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα έχει γίνει χρόνια πριν. Το 2017, το Υπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Υγείας υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη του ιατρικού και υγειονομικού τουρισμού, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως ναυαρχίδα τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος.

Η Ινδονησία υπήρξε μεταξύ των μεγαλύτερων συντελεστών στον ιατρικό τουρισμό στις γειτονικές της χώρες. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας CIMB ASEAN, οι Ινδονησιακοί δαπανούσαν περίπου 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως για την υγειονομική περίθαλψη στο εξωτερικό, κυρίως στη Μαλαισία.