Η Δημοκρατία της Ινδονησίας έχει γίνει ο πρώτος προορισμός που έχει υπογράψει τη Σύμβαση-Πλαίσιο για την Τουριστική Ηθική, το μέσο-ορόσημο που δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει ότι ο παγκόσμιος τουρισμός είναι δίκαιος, χωρίς αποκλεισμούς, πιο διαφανής και λειτουργεί για όλους.

Η τελετή, που διοργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) στη Μαδρίτη, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επικύρωση της Σύμβασης , η οποία εγκρίθηκε κατά τη 23η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του UNWTO τον Σεπτέμβριο του 2019.

Με τον τομέα που αντιμετωπίζει σήμερα τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του, η σημερινή υπογραφή ήταν ένα σαφές σημάδι ότι τα κράτη μέλη αναζητούν σταθερή ηγεσία στον UNWTO και παραμένουν προσηλωμένοι στην αποστολή του να χρησιμοποιήσει αυτήν την παύση ως ευκαιρία για τον επαναπροσδιορισμό του τουρισμού.

Η Συνέλευση χαιρετίστηκε ως « μεγάλο βήμα προς τα εμπρός » προς την καθιέρωση ενός καθολικού, νομικά δεσμευτικού ηθικού κώδικα για τον τουρισμό, έναν από τους σημαντικότερους κοινωνικοοικονομικούς τομείς στον κόσμο.

Σε μια ειδική τελετή στην οποία παρευρέθηκε ο πρέσβης της χώρας στην Ισπανία Μπαπάκ Ερμόνο και φιλοξένησε στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ , η Ινδονησία έγινε η πρώτη χώρα που υπέγραψε , σηματοδοτώντας την ισχυρή δέσμευσή της να τηρήσει τις υψηλότερες ηθικές αρχές καθώς επεκτείνει τον τουριστικό της τομέα.

Η Ινδονησία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη σύνταξη της Σύμβασης στο πλαίσιο της Επιτροπής που μετέτρεψε τον Παγκόσμιο Κώδικα Δεοντολογίας στον Τουρισμό σε ένα διεθνές νομικά δεσμευτικό μέσο.

Ένα κράτος μέλος από το 1975, αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με τον UNWTO για επανεκκίνηση του τουρισμού μετά την πανδημία COVID-19,

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο UNWTO πραγματοποίησε μια εικονική συνάντηση με το Υπουργείο Τουρισμού και Δημιουργικής Οικονομίας της Ινδονησίας και την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Μπαλί για να διερευνήσει λύσεις για την ασφαλή επανέναρξη του Μπαλί σε διεθνείς επισκέπτες. Εν προκειμένω, η τεχνική βοήθεια του UNWTO θα παρέχεται σε εύθετο χρόνο.