Η Ισλανδία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού αποκάλυψε ότι μια σειρά σεισμών είναι πιθανό να πυροδοτήσουν μια ηφαιστειακή έκρηξη εντός των ημερών.

Οι αρχές διέταξαν περίπου 3.000 άτομα που ζουν στη νοτιοδυτική πόλη Grindavík, δέκα μίλια νότια του διεθνούς αεροδρομίου Keflavik, να φύγουν προληπτικά.

Η πόλη βρίσκεται κοντά στο γεωθερμικό θέρετρο σπα Blue Lagoon, το οποίο έκλεισε προσωρινά για μια εβδομάδα την περασμένη Πέμπτη για προληπτικούς λόγους.

Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο (IMO) δήλωσε ότι υπάρχει «σημαντική πιθανότητα» ηφαιστειακής έκρηξης τις επόμενες ημέρες.

Περίπου 1.000 σεισμοί έχουν καταγραφεί από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, σύμφωνα με το ΙΜΟ.

Ως αποτέλεσμα, η πιθανότητα έκρηξης στη χερσόνησο Reykjanes στη νοτιοδυτική Ισλανδία έχει αυξηθεί.

Το ΙΜΟ πρόσθεσε ότι η πιθανότητα ηφαιστειακής έκρηξης ήταν υψηλή και θα μπορούσε να είναι δυνατή σε χρονοδιάγραμμα μόλις ημερών.

Χιλιάδες δονήσεις έχουν καταγραφεί γύρω από το κοντινό ηφαίστειο Fagradalsfjall τις τελευταίες εβδομάδες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε τις ταξιδιωτικές του συμβουλές προς την Ισλανδία το Σάββατο για να προειδοποιήσει ότι ήταν «ολοένα και πιο πιθανό» να συμβεί σεισμός.

Ο συναγερμός ανέφερε: «Οι σεισμοί και οι ενδείξεις ηφαιστειακής δραστηριότητας έχουν αυξηθεί πάνω από τα κανονικά επίπεδα στη χερσόνησο του Ρέικιανες, νοτιοδυτικά του Ρέικιαβικ.

«Οι ισλανδικές αρχές συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την περιοχή, ιδιαίτερα την περιοχή βορειοδυτικά του όρους Thorbjörn κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Svartsengi και τη Blue Lagoon.

«Στις 10 Νοεμβρίου, κηρύχθηκε συναγερμός Πολιτικής Προστασίας μετά από ένα έντονο σμήνος σεισμών.

«Η πόλη Γκρίνταβικ εκκενώθηκε προληπτικά. Ορισμένοι δρόμοι έχουν κλείσει και οι επισκέπτες καλούνται να μείνουν μακριά από την περιοχή.

«Το διεθνές αεροδρόμιο Keflavik λειτουργεί κανονικά.

«Αν και δεν υπάρχει τρέχουσα έκρηξη, είναι όλο και πιο πιθανό να συμβεί. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για ενημερώσεις και να ακολουθείτε τις συμβουλές των αρχών σχετικά με το ταξίδι στην περιοχή.»