Η ισπανική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τις περιφερειακές κυβερνήσεις των Καναρίων Νήσων και των Βαλεαρίδων Νήσων για ένα υγειονομικό πρωτόκολλο για τη δημιουργία ταξιδιωτικών διαδρόμων με ευρωπαϊκές χώρες.

Στόχος της συμφωνίας είναι να επιτρέψουν με ασφάλεια οι τουρίστες στα δύο ισπανικά νησιά.

Το πρωτόκολλο του ταξιδιωτικού διαδρόμου είναι ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην εφαρμογή μέτρων που θα προστατεύουν τη δημόσια υγεία και θα ελαχιστοποιούν τους κινδύνους που συνδέονται με την τουριστική κινητικότητα.

Δοκιμές

Οι ταξιδιώτες που φθάνουν από περιοχές με συσσωρευμένο ποσοστό μόλυνσης άνω των 50 ανά 100.000 κατοίκους κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες, θα πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ ενεργού λοίμωξης 48 ώρες πριν από την πτήση και να παρουσιάσουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής για να μπορούν να ταξιδέψουν.

Όσοι προέρχονται από αγορές προέλευσης με συσσωρευμένο ποσοστό μόλυνσης 50 ή λιγότερο κατά την προηγούμενη περίοδο των 14 ημερών δεν θα απαιτείται να υποβληθούν σε δοκιμή πριν από την άφιξη.

Πριν από την αναχώρηση, όλοι οι ταξιδιώτες θα υποβληθούν επίσης σε μια ενεργή διαγνωστική δοκιμή λοίμωξης (κατά προτίμηση μια ταχεία δοκιμή αντιγόνου εάν συμφωνηθεί, διαφορετικά μια δοκιμή PCR) πριν φύγουν από τα νησιά.

Αυτή η τεράστια προσπάθεια δοκιμών επιδιώκει να εγγυηθεί ότι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτές τις περιοχές δεν θα αντιμετωπίσουν καραντίνες κατά την επιστροφή τους.

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, κανένας ταξιδιώτης με ενεργή λοίμωξη δεν θα φτάσει στις Βαλεαρίδες Νήσους ή τα Κανάρια Νησιά και κανένας μολυσμένος ταξιδιώτης δεν θα αναχωρήσει από τα νησιά. Το σύστημα επομένως θα εγγυάται την ασφάλεια για τους τουρίστες, τους κατοίκους των νησιών και τον ευρύτερο πληθυσμό και στις δύο χώρες.

Ο έλεγχος πριν από την επιστροφή θα πραγματοποιηθεί σε χώρους που έχουν ειδικά δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό από τις υγειονομικές αρχές των δύο νησιών με αρκετό χρόνο πριν από την αναχώρηση.

Καραντίνα

Οι περιφερειακές κυβερνήσεις των Βαλεαρίδων Νήσων και των Καναρίων Νήσων – χωρίς κόστος για τον ταξιδιώτη – θα παρέχουν τους απαραίτητους πόρους για την εκπλήρωση τυχόν απαιτούμενων διαδικασιών καραντίνας, με συμφωνίες που έχουν ήδη τεθεί με καταλύματα σε όλα τα νησιά.

Η πρόταση καλύπτει επίσης τις υπηρεσίες που απαιτούνται για όσους ταξιδιώτες είναι θετικοί στο τεστ το Covid-19.

Περιπτώσεις που ενδεχομένως απαιτούν οποιοδήποτε είδος υγειονομικής περίθαλψης ή εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω της ανάπτυξης σοβαρών συμπτωμάτων θα καλύπτονται επίσης πλήρως από τις αντίστοιχες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στις Βαλεαρίδες Νήσους και τις Καναρίους Νήσους.

Πρόσθετα μέτρα

Η ενημέρωση και η προώθηση θα διευκολυνθούν επίσης για αφίξεις τουριστών σχετικά με την εφαρμογή ανίχνευσης επαφών ” COVID Radar”.

Αυτή η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη στα Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά με επιπλέον μεταφράσεις σε εξέλιξη.

Παρομοίως, θα ληφθούν ενισχυμένα μέτρα ανίχνευσης τουριστών, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στα έντυπα ελέγχου υγείας του εξωτερικού SpTH.

Αυτά τα μέτρα θα διασφαλίσουν ότι ο τουρισμός μπορεί να αποκατασταθεί με ασφαλή τρόπο και να εξαλειφθούν οι φόβοι στις χώρες προέλευσης σχετικά με τα ταξίδια στο εξωτερικό μεταξύ των πολιτών.

Διαθέσιμα μέτρα

Τα διαθέσιμα μέτρα στα δύο ισπανικά νησιά, περιλαμβάνουν: