Οι αρχές στην Ισπανία ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να εκδώσουν ψηφιακές νομαδικές βίζες προκειμένου να προσφέρουν στους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και σε όσους προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ευκαιρία να ζήσουν στην Ισπανία ενώ εργάζονται εξ αποστάσεως για εταιρείες που βρίσκονται εκτός της χώρας.

Η εν λόγω δυνατότητα θα προσφέρεται σε άτομα που εργάζονται εξ αποστάσεως για εταιρείες που βρίσκονται εκτός Ισπανίας και που αντλούν το πολύ 20% του εισοδήματός τους από ισπανικές εταιρείες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Schengen Visa.

Παρόλο που ο νόμος δεν έχει ψηφιστεί ακόμη και δεν έχουν δοθεί λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με αυτό, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε από τον Guardian, οι βίζες θα δοθούν αρχικά για περίοδο ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσης για περισσότερα από πέντε χρόνια υπόψη τις συνθήκες των αιτούντων.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, οι αρχές στην Ισπανία “ξεδίπλωσαν” τα σχέδιά τους να εισαγάγουν την ψηφιακή νομαδική βίζα, η οποία θα προσελκύσει τους διεθνείς να ζήσουν και να εργαστούν προσωρινά από την Ισπανία.

Κάτι τέτοιο θα έφερνε σημαντική βοήθεια στον ισπανικό οικονομικό τομέα και επίσης θα βοηθούσε τη χώρα να ανακάμψει από τις ζημιές που προκλήθηκαν από την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις νέες παραλλαγές του.

Για να επωφεληθούν από την ψηφιακή νομαδική βίζα της Ισπανίας, οι αιτούντες πρέπει να είναι εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και επίσης να είναι επιλέξιμοι να αποδείξουν ότι εργάζονται εξ αποστάσεως για τουλάχιστον ένα χρόνο. Επιπλέον, πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν σύμβαση εργασίας ή, εάν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, να αποδείξουν ότι έχουν απασχοληθεί τακτικά σε εταιρεία εκτός Ισπανίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Guardian, πρέπει επίσης να αποδείξουν ότι θα κερδίσουν αρκετά χρήματα για να είναι αυτάρκεις και ότι έχουν διεύθυνση στην Ισπανία. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο ποινικού μητρώου.