Οι αρχές στην Ισπανία θα ξεδιπλώσουν τα σχέδιά τους για την ψηφιακή νομαδική βίζα τους επόμενους μήνες σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν διεθνείς που μπορούν να ζήσουν προσωρινά στην Ισπανία ενώ εργάζονται για εταιρείες ή πελάτες εκτός της χώρας. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα βοηθήσει επίσης τον οικονομικό τομέα της Ισπανίας να ανακάμψει από την κρίση που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό και τα νέα στελέχη του, ανέφερε η SchengenVisaInfo.com.

Προηγουμένως, η υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων της Ισπανίας, Nadia Calviño, δήλωσε ότι «η ψηφιακή νομαδική βίζα θα προσελκύσει και θα διατηρήσει διεθνή και εθνικά ταλέντα βοηθώντας τους απομακρυσμένους εργαζόμενους και τους ψηφιακούς νομάδες που έχουν εγκατασταθεί στην Ισπανία». Το πρόγραμμα ψηφιακής βίζας για νομάδες θα επιτρέψει στους ξένους να ζουν στην Ισπανία ενώ εργάζονται εξ αποστάσεως για εταιρείες που βρίσκονται εκτός της χώρας χωρίς να χρειάζονται πλήρη βίζα εργασίας.

Το σχέδιο νόμου για τέτοιες ταξιδιωτικές άδειες πρέπει τώρα να πάει στο κοινοβούλιο και χρειάζεται πλειοψηφία ψήφων για να ψηφιστεί, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διαρκέσει μέχρι την άνοιξη. Μια τέτοια βίζα αναμένεται να επιτρέψει στους ανθρώπους να περάσουν από έξι έως 12 μήνες ζωής και εργασίας στην Ισπανία χωρίς δικαίωμα διαμονής. Επιπλέον, οι αιτούντες που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να παρατείνουν τη βίζα τους για μια συγκεκριμένη περίοδο. Από την άποψη αυτή, ο Calvino τόνισε προηγουμένως ότι τα τέλη εγγραφής θα αρθούν ενώ η δημιουργία μιας νέας εταιρείας θα εξορθολογιστεί.

«Οι startups είναι το θεμέλιο της νέας ψηφιακής οικονομίας. δημιουργούν θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και έχουν υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης», τόνισε ο υπουργός.

Το σύστημα ψηφιακού νομαδικού βίζας, το οποίο στοχεύει να κάνει τη διαδικασία ταξιδιού πιο ευέλικτη, παραγωγική και ωφέλιμη, είναι επίσης δημοφιλές σε χώρες εκτός Ευρώπης, όπως το Ντουμπάι, η Κόστα Ρίκα, οι Βερμούδες, η Γεωργία, η Αντίγκουα, τα Νησιά Κέιμαν, η Αυστραλία, η Ταϊλάνδη και Μεξικό. Παρόλο που το πρόγραμμα διοικείται από πολλές ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές χώρες, οι αρχές σε διαφορετικές χώρες εφαρμόζουν διαφορετικές απαιτήσεις για τέτοιες ταξιδιωτικές άδειες.