Σύνταξη tourismtoday.gr

Οι εκπρόσωποι του τουρισμού Ισπανία αντιτίθενται στο νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης (ETIAS).

Φοβούνται πώς ο «τουριστικός φόρος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα απομακρύνει τους Βρετανούς τουρίστες, οι οποίοι θα αναζητήσουν άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Οι ηγέτες του τουρισμού στην Ισπανία δήλωσαν ότι είναι εντελώς ενάντια στον «τουριστικό φόρο της ΕΕ».
Οι υπήκοοι τρίτων χωρών -συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών που αντιπροσωπεύουν την κύρια αγορά τουριστικής πηγής στην Ισπανία- θα πρέπει να πληρώνουν ένα τέλος 7 ευρώ κάθε φορά που πηγαίνουν διακοπές σε Ισπανία ή μπουν στο μπλοκ των 27 εθνών.

Αυτή η πληρωμή προστίθεται σε κάθε τοπικό τουριστικό φόρο που χρεώνει μεταξύ 2 και 5 ευρώ για κάθε διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο.
Εύλογα οι Ισπανοί ανησυχούν ότι οι υπερβολικοί φόροι θα κάνουν τους τουρίστες τους -καθώς η πλειοψηφία αυτών προέρχεται από χώρες εκτός ΕΕ όπως το Ηνωμένο Βασίλειο– να αναζητήσουν άλλους προορισμούς.

Ο τουριστικός οργανισμός Mesa del Tourismo εξέδωσε και δήλωση εκφράζοντας τις ανησυχίες τους.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τον αντίκτυπο αυτού του φόρου της ΕΕ στον βρετανικό τουρισμό, την κύρια αγορά έκδοσης με 18 εκατομμύρια αφίξεις το 2019, επισημαίνει σε ανακοίνωση της.

Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι το μέτρο –αν προχωρήσει– θα προστεθεί στα υπόλοιπα τοπικούς φόρους που ήδη πληρώνει ο τουρίστας για να επισκεφτεί ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις».

Επιπλέον, ο Francisco Salado, πρόεδρος του επαρχιακού συμβουλίου της Μάλαγα, ενός δημοφιλούς τουριστικού προορισμού στην Ισπανία, μίλησε επίσης κατά του φόρου της ΕΕ.
Σημείωσε ότι αυτοί οι φόροι που επιβάλλονται στους δήμους τους καθιστούν λιγότερο ανταγωνιστικούς.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Lufthansa, αποκάλυψε τα σχέδια της να μετατρέψει το αεροδρόμιο Fiumicino στη Ρώμη στο νέο της κόμβο για δρομολόγια προς την Αμερική, την Αφρική και την Ασία.

Αυτή η κίνηση δεν έγινε δεκτή θετικά από τους Ισπανούς. Θεωρούν ότι υπονομεύει τον κόμβο Bajaras στη Μαδρίτη που συνδέει τη Λατινική Αμερική με την Ευρώπη και ότι θα κάνει την Ισπανία λιγότερο σημαντική στη συνδεσιμότητα εναέριας κυκλοφορίας της ΕΕ.

Το ETIAS, θα επιτρέψει στους ταξιδιώτες να επισκέπτονται την ΕΕ χωρίς βίζα για μια περίοδο 90 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν επιτρέπεται ούτε να εργαστούν ούτε να σπουδάσουν.