Ο υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας Jordi Hereu ανακοίνωσε την εξαιρετική απόδοση της χώρας του στον τομέα του τουρισμού το 2023.

Ο υπουργός είπε ότι το 2023 ήταν έτος ρεκόρ —περισσότεροι από 84 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες και περισσότερα από 108 δισεκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες προορισμού— που επιβεβαίωσε την αλλαγή στο ισπανικό τουριστικό μοντέλο.

Αυτά τα στοιχεία για το τέλος του έτους για το 2023, που δόθηκαν νωρίτερα από την Turespaña, δείχνουν ότι η Ισπανία έχει ξεπεράσει τον αριθμό των τουριστών από το έτος αναφοράς πριν από την πανδημία του 2019 κατά 1%, και τις δαπάνες του ίδιου έτους κατά 17,4%. Σε σύγκριση με το 2022, παρατηρείται αύξηση 19% στον αριθμό των επισκεπτών και αύξηση 23,8% στις τουριστικές δαπάνες.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού, ο Hereu διαβεβαίωσε επίσης ότι «σύμφωνα με τις προβλέψεις της Turespaña, οι πρώτοι τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους (2024) θα ξεπεράσουν τους επισκέπτες του πρώτου τριμήνου του 2023 κατά 10,8% (με 23 εκατομμύρια ταξιδιώτες αναμένονται σε τέσσερις μήνες) και αύξηση των δαπανών κατά 18,5% (περίπου 30 δισ. ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου).

Για να συμπληρώσει το ισοζύγιο του 2023, ο υπουργός αναφέρθηκε στα ιστορικά μεγέθη απασχόλησης στον τουριστικό τομέα. Το περασμένο έτος έκλεισε με 2,5 εκατομμύρια θυγατρικές, αύξηση 5,4% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2002, και περισσότερους μισθωτούς στον κλάδο από ποτέ (6,4% περισσότερο).

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν, σύμφωνα με τα λόγια του Hereu, ότι «η Ισπανία κατάφερε να αυξήσει τους μισθούς, γεγονός που δείχνει ότι, στον τουρισμό, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, δημιουργούμε έναν ενάρετο κύκλο στον οποίο παράγουμε οικονομική ευημερία ενώ διευρύνουμε τα εργασιακά δικαιώματα .»

Στην ομιλία του, συνοδευόμενος από την Υπουργό Εξωτερικών, Rosana Morillo , και τον Γενικό Διευθυντή της Turespaña, Miguel Sanz , ο επικεφαλής του Τουρισμού τόνισε τις επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων που διοχετεύονται από το Recovery, Transformation, και το Resilience Plan, τα οποία ανήλθαν σε περισσότερα από 3,4 δισ. ευρώ σε βοήθεια για τον μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής βιομηχανίας.