Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ισπανία θέλει να καταργήσει τον κανόνα που περιορίζει τους Βρετανούς τουρίστες -καθώς και τους τουρίστες από άλλες χώρες- να μένουν στην χώρα μόνο για 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών (6 μηνών).

Στόχος είναι η περαιτέρω τόνωση του τουριστικού τομέα στη χώρα, όπως δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού Fernando Valdez.

Ωστόσο, για να συμβεί κάτι τέτοιο, η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σε επίπεδο Βρυξελλών, καθώς η Ισπανία από μόνη της δεν μπορεί να αλλάξει κάτι.

«Δυστυχώς, αυτό δεν είναι κάτι που η Ισπανία έχει καθιερώσει από μόνη της ή μπορεί να το αλλάξει. Είναι αλήθεια ότι μετά το Brexit έχουν προκύψει κάποια προβλήματα με τους ανθρώπους που θέλουν να παραμείνουν περισσότερο», δήλωσε ο Fernando Valdez.

Ο υφιστάμενος κανόνας είναι αρνητικός για την Ισπανία, για την οποία η τουριστική βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 12% του ΑΕΠ της.
Ως αποτέλεσμα, οι αρχές της χώρας ασκούν ήδη πίεση στις Βρυξέλλες για αλλαγή του κανόνα.

Τα μέτρα μετά το Brexit για τα ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχουν επηρεάσει εκατομμύρια Βρετανούς τουρίστες, ιδίως αυτούς που έχουν δεύτερη κατοικία σε μία από τις χώρες της ΕΕ, μεγάλο μέρος των οποίων στην Ισπανία.

Αυτοί οι Βρετανοί πολίτες, πριν από το Brexit, περνούσαν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου στην Ισπανία, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι το φθινόπωρο, κάτι που δεν μπορούν πλέον.

Σύμφωνα με στοιχεία, ο αριθμός των Βρετανών πολιτών που έχουν σπίτια στην Ισπανία κυμαίνεται μεταξύ 800.000 και 1 εκατομμυρίου.