Αυστηρότερα θα είναι τα πρωτόκολλα για την είσοδο των Αμερικανών στις ΗΠΑ. Αυτό συνέβη μετά την απόφαση της ΕΕ να αφαιρέσει τις ΗΠΑ από τη λίστα ασφαλούς ταξιδιού της.

Ειδικότερα, θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό PCR ή rapid test που ελήφθη εντός 72 ωρών από την άφιξη. Αυτό θα γίνεται ανεξάρτητα από την κατάσταση του εμβολιασμού. Τα παιδιά κάτω των 6 ετών εξαιρούνται από αυτόν τον κανόνα δοκιμών.

Η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ να αφαιρέσει τις ΗΠΑ από τη λίστα ασφαλούς ταξιδιού της έχει προκαλέσει ανησυχία και σύγχυση.

Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες καλούνται επίσης να επιδείξουν :

Eίτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (με την τελική δόση εμβολίου να έχει ληφθεί 14 ημέρες πριν από το ταξίδι).

Eίτε ιατρικό πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει την ανάρρωση από τον Covid, με ημερομηνία όχι περισσότερο από έξι μήνες πριν την αναχώρηση.

Τα εμβόλια πρέπει να αναγνωρίζονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, με τα εμβόλια Pfizer-BioNtech, Moderna, Johnson & Johnson και AstraZeneca να είναι εκείνα που γίνονται σήμερα αποδεκτά.

Οι ταξιδιώτες που δεν μπορούν να προσκομίσουν απόδειξη εμβολιασμού ή ιατρικό πιστοποιητικό, θα τεθούν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους για πέντε ημέρες.

Στο τέλος εκείνης της περιόδου των πέντε ημερών, πρέπει επίσης να κάνουν PCR ή ταχεία δοκιμή αντιγόνου.