Την ταμπέλα του Made in Italy, διεκδικεί ο ιατρικός τουρισμός μετά τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και τη μόδα, στοχεύοντας να γίνει η χώρα κορυφαίος προορισμός ιατρικού τουρισμού.

Ο ιατρικός τουρισμός είναι ένα σύνθετο κοινωνικό και οικονομικό φαινόμενο που έχει εκτιμώμενη παγκόσμια αξία άνω των 100 δις. δολαρίων ετησίως, ενώ [ερίπου 10 εκατ. ασθενείς ταξιδεύουν από την πατρίδα τους για να αναζητήσουν θεραπεία στο εξωτερικό ή και εντός των τυχών τους.

Πιο αναλυτικά, μια έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού επικεντρώθηκε στον ιατρικό τουρισμό στην ΕΕ. Στα 28 κράτη της Ένωσης, καταγράφηκαν 56 εκατομμύρια εγχώριες αφίξεις και μόλις πάνω από 5 εκατομμύρια διεθνείς.

Από αυτές, το 4,3% συνδέθηκε με λόγους υγείας (σχεδόν το 6% των αφίξεων σε εθνικό επίπεδο και λίγο περισσότερο από το 1% των διεθνών), με συνολική αξία 47 δισ ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 4,6% του κύκλου εργασιών του συνόλου του τουριστικού τομέα της ΕΕ.

Η υγεία ως τομέας κινήτρου για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες είναι υψηλότερος, φθάνοντας το 6% του συνόλου. Τα μερίδια είναι υψηλά και το μειωμένο κόστος των αεροπορικών ταξιδιών έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την ιατρική τουριστική βιομηχανία. Ειδικά για ασθενείς που προέρχονται από χώρες με κακή υγειονομική περίθαλψη ή με μακρούς καταλόγους αναμονής, αυτός ο παράγοντας, μαζί με άλλους, οδηγεί στην ανάπτυξη του τομέα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ιταλία παράγει έσοδα 2 δις. ευρώ χάρη στον ιατρικό τουρισμό.

Προς το παρόν, η ισορροπία είναι αρνητική. Υπάρχουν περίπου 200 χιλιάδες Ιταλοί που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπεία, κυρίως για οδοντιατρική, αισθητική ή θεραπεία μαλλιών. Από την άλλη πλευρά, μόνο 5 χιλιάδες αλλοδαποί έφθασαν στην Ιταλία – κυρίως από τις αραβικές χώρες, τη Ρωσία, την Ελβετία και τα Βαλκάνια – για ιατρική περίθαλψη. Βασίζονται κυρίως σε εξαιρετικά εξειδικευμένες θεραπείες στη νευρολογία, την καρδιολογία, την ογκολογία και την ορθοπεδική. Αυτό αντικατοπτρίζεται στη μέση δαπάνη μεταξύ 20 και 70 χιλιάδων ευρώ.

Βέβαια, η Ιταλία απέχει πολύ από τα 1,2 εκατομμύρια ασθενείς που έχει λάβει η Ταϊλάνδη ή το ένα εκατομμύριο στο Μεξικό, αλλά η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. “Δημιουργήσαμε συνθήκες συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Εξωτερικών και Υγείας για τον εντοπισμό ιδανικών ιδιωτικών εταιρειών και την ενίσχυση του τμήματος του ιατρικού τουρισμού. Αυτό θα ανοίξει τις αγορές και θα φέρει τους πόρους στο σύστημα υγείας μας σε έναν τομέα που πρέπει να ενισχυθεί “, σημείωσε ο Dorina Bianchi, πολιτικός εκπρόσωπος.