Η ιταλική κυβέρνηση συνεχίζει να καταργεί σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα. Μπαρ και κομμωτήρια θα ανοίξουν ξανά και από τις 3 Ιουνίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει τα εθνικά σύνορα και να επιτρέψει στους πολίτες να κυκλοφορούν ελεύθερα. Οι πολίτες των χωρών Σένγκεν αναμένεται να μπορούν να επισκεφθούν την Ιταλία χωρίς την αναγκαστική καραντίνα 14 ημερών.

Σύμφωνα με κυβερνητικό διάταγμα, στους Ιταλούς θα δοθεί και πάλι πλήρης ελευθερία κινήσεων. Το έγγραφο αναφέρει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις της χώρας θα είναι σε θέση να ανοίξουν από σήμερα.

Ταυτόχρονα, οι δημόσιες συναντήσεις απαγορεύονται ακόμη στη χώρα. Η ανάγκη για καραντίνα παραμένει για πολίτες που έχουν διαγνωστεί με COVID-19, καθώς και για αυτούς που έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους.

Από σήμερα επίσης, οι κάτοικοι της Ιταλίας θα μπορούν να μετακινούνται στη χώρα τους – από περιοχή σε περιοχή. Ωστόσο, οι τοπικές αρχές μπορούν να θεσπίσουν περιορισμούς εάν καταγραφεί μια δυσμενής επιδημιολογική κατάσταση.

Από τις 3 Ιουνίου, η Ιταλία σκοπεύει να ανοίξει τα σύνορά της. Μέχρι τώρα αφορά μόνο τη δυνατότητα ταξιδιού από και προς τις χώρες της ΕΕ. Οι πολίτες αυτών των χωρών δεν θα χρειαστεί να περάσουν 14 ημέρες σε καραντίνα κατά την άφιξή τους στην Ιταλία.

Παρακινώντας την απόφαση να εγκαταλείψουν πολλούς περιορισμούς καραντίνας, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε το χαρακτήρισε «υπολογισμένο κίνδυνο», τον οποίο ανέλαβαν οι αρχές, συνειδητοποιώντας ότι ο αριθμός των λοιμώξεων θα μπορούσε να αυξηθεί ξανά. «Πρέπει να αποδεχτούμε αυτόν τον κίνδυνο, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ανακάμψουμε», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Στις αρχές Μαΐου, ο Ιταλός πρωθυπουργός επέτρεψε στις κατασκευαστικές εταιρείες να επιστρέψουν σε πλήρη λειτουργία και οι κάτοικοι της Ιταλίας απέκτησαν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων με δραστηριότητες όπως περπάτημα, τρέξιμο και επισκέψεις σε συγγενείς.

Τι ισχύει σε άλλες χώρες

Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα δήλωσε την Παρασκευή στη Λισαβόνα ότι η χώρα, της οποίας η τουριστική συμβολή στην οικονομία ανέρχεται περίπου στο 15%, σχεδιάζει να ανοίξει παραλίες στις 6 Ιουνίου, με την επιφύλαξη των περιορισμών που σχετίζονται με τον μέγιστο αριθμό ατόμων που συγκεντρώνονται και την απόσταση τους.

Η Ελλάδα θα καταργήσει τους περιορισμούς στα εσωτερικά ταξίδια την επόμενη εβδομάδα, αν και τα πλοία θα μπορούν να ταξιδεύουν με μισή χωρητικότητα.

Η Ισπανία αποφάσισε να μεταφέρει περίπου το 70% του πληθυσμού στη δεύτερη φάση της μείωσης των περιορισμών. Ο υπουργός Υγείας Σαλβαντόρ Ίλα είπε ότι η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη έχουν πιο αυστηρούς περιορισμούς, αν και τα καταστήματα σε δύο μεγάλες πόλεις δεν θα απαιτείται πλέον να δέχονται πελάτες μόνο με προηγούμενο ραντεβού.