alitalia1Η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξετάσει εναλλακτικούς εταίρους για την Alitalia SpA εάν η Air France-KLM αρνηθεί να εισρεύσει περισσότερα κεφάλαια στον αερομεταφορέα, δήλωσε σε συνέντευξη ο υπουργός Μεταφορών Maurizio Lupi.

«Η πρόκληση παραμένει ακόμη στην Air France-KLM. Εάν δεν συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, θα μειωθεί το ποσοστό της στο 11% και θα χάσει το δικαίωμα του προνομιούχου εταίρου. Σε αυτή την περίπτωση, θα κοιτάξουμε να βρούμε άλλον», δήλωσε ο Lupi μιλώντας στην ιταλική Il Corriere della Sera.

Η κυβέρνηση έχει επιδιώξει να λάβει τη βοήθεια της κρατικής εταιρείας ταχυδρομείου για να πείσει τους μετόχους της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας και τους πιστωτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να βάλουν κι άλλα χρήματα προκειμένου να σώσουν την εταιρεία μέσω αύξησης κεφαλαίου. Η POste Italiane έχει υποσχεθεί να αναλάβει μετοχές αξίας μέχρι 75 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που οι μέτοχοι δεν είναι πρόθυμοι ή σε θέση να συμμετάσχουν.

Οι μέτοχοι, μεταξύ των οποίων και η Air France-KLM, με ποσοστό συμμετοχής 25%, έχουν προθεσμία μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα συμμετέχουν στην προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου των 300 εκατ. ευρώ.

Αλλά η Air France-KLM δήλωσε πως το τρέχον σχέδιο αναδιοργάνωσης δεν είναι βιώσιμο καθώς θα άφηνε την Alitalia με ένα μη βιώσιμο φορτίο χρέους. Η αεροπορική εταιρεία έχει ζητήσει μια βαθιά αναδιάρθρωση της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας και μια αναδιάρθρωση του σχεδόν 1 δισ. ευρώ χρέους της προτού δώσει περαιτέρω χρήματα στον εταίρο της.

capital