Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το ιταλικό υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε ότι η Ιταλία είναι ο δεύτερος προορισμός για το 2023, καθώς το 39% των καταλυμάτων έχει κρατηθεί σε διαδικτυακές πλατφόρμες, ξεπερνώντας τη Γαλλία και την Ισπανία, που κατέγραψαν αυξήσεις 14 και 2%, αντίστοιχα.

Η Ιταλία κέρδισε τη Γαλλία και την Ισπανία ως ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός της Ευρώπης, αλλά υστερεί πίσω από την Ελλάδα.

Οι κρατήσεις αεροπορικών εταιρειών αυξήθηκαν 14% το πρώτο εξάμηνο του Αυγούστου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, με τη διεθνή ώθηση να φτάνει το 22%.

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στην Ιταλία αυτό το καλοκαίρι ήταν τα παραθαλάσσια θέρετρα, που αντιπροσωπεύουν το 43% των κρατήσεων.
Προσφέρουν επίσης μια 31% πιο οικονομική εναλλακτική σε σύγκριση με τον μέσο όρο ανταγωνιστικών χωρών όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Γαλλία.

Ανάμεσα σε εκατοντάδες παραλίες με γαλάζια σημαία, η Απουλία κατέχει την πρώτη θέση ως η πιο περιζήτητη στο Google.
Το ενδιαφέρον για τη Λιγουρία ήταν επίσης σημαντικό καθώς οι αναζητήσεις αυξήθηκαν κατά 100%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η ίδια τάση παρατηρήθηκε σε ορισμένες πόλεις της Απουλίας και της Σαρδηνίας, όπως στην περίπτωση της Τζινόζα και του Αλιέντο.

«Δεν θα μιλούσα για πτώση, αλλά ούτε για επιτυχία του τουρισμού. , δήλωσε η υπουργός Τουρισμού Daniela Santanchè στο Ansa.

Θα έλεγα ότι μπορούμε επιτέλους να ξαναρχίσουμε να συζητάμε για τον τουρισμό και να σχεδιάσουμε τις επόμενες κινήσεις. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η πρώτη χρονιά χωρίς περιορισμούς πανδημίας, χωρίς δεδομένα «ντοπαρισμένα» από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επομένως, υπό μια ορισμένη έννοια, μπορούμε να μιλάμε για έτος μηδέν.

Είχαμε έναν Ιούνιο πάνω από τις προσδοκίες, ακολουθούμενος από καλά νούμερα τον Ιούλιο. Λιγότερο καλός ο Αύγουστος, ο οποίος έχει κάποιες αντικειμενικές πτώσεις, αλλά για τον οποίο πρέπει να γίνουν κάποιες σκέψεις»

Τόνισε επίσης ότι ο τουρισμός το 2023 έχει αμφισβητηθεί από τις περιβαλλοντικές καταστροφές της Ιταλίας, όπως οι πλημμύρες τον Μάιο και οι πυρκαγιές στα τέλη Ιουλίου και αρχές Αυγούστου, που επηρέασαν τα ποσοστά κρατήσεων.
Ο δεύτερος προβληματισμός που επεσήμανε είναι η συνολική αύξηση των τιμών, η οποία είναι απολύτως λογική.

Ωστόσο, η υπουργός σημείωσε επίσης μια αλλαγή στην τουριστική αγορά, με την Απουλία να κοιτάζει μια αγορά υψηλών δαπανών αλλά και να τροποποιεί την προσφορά της.
Οι Αμερικανοί παραμένουν οι μόνες σταθερές αποδόσεις μεταξύ των ξένων, οι οποίοι δημιουργούν σημαντικές δαπάνες στην Ιταλία.

Η υπουργός λέει ότι το 2023 αντιπροσωπεύει ένα έτος μετάβασης που θα δώσει χρήσιμες ενδείξεις για το πώς θα επηρεάσει ο τουρισμός στο μέλλον.
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα ήταν ο πιο διάσημος καλοκαιρινός προορισμός αυτό το καλοκαίρι, ξεπερνώντας τους ανταγωνιστές όλων των εποχών της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, με την τελευταία να παραμένει ο κορυφαίος προορισμός όλων των εποχών για τους επισκέπτες που κατευθύνονται στο Παρίσι, την πόλη της αγάπης.