Τον Απρίλιο του 2020, ως μέρος της σημαντικής οικονομικής ζημίας που προκλήθηκε από το COVID-19, ο μέσος ημερήσιος ρυθμός ξενοδοχειακής τιμής (ADR) στην Κίνα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε κατά 40% κάτω από τα επίπεδα προ πανδημίας.

Από εκείνο το σημείο, τα ποσοστά και στις τρεις περιοχές έχουν βελτιωθεί. Αλλά τα ξενοδοχεία στην Κίνα είναι πολύ πιο κοντά στην επίτευξη προ-πανδημικής ADR, σύμφωνα με τα στοιχεία της STR.

Η ζήτηση αυξήθηκε σταθερά και αργά από τον Απρίλιο

H αύξηση της ADR πιθανότατα οφείλεται στην παράλληλη αύξηση της ζήτησης. Στην Κίνα, για παράδειγμα, η ζήτηση άρχισε να ανακάμπτει μόνο λίγους μήνες μετά το χαμηλό της σημείο και έχει αυξηθεί σταθερά από τον Μάρτιο.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, η ζήτηση είχε φθάσει στα επίπεδα πριν από την πανδημία (τον ίδιο μήνα πέρυσι), καθώς σχεδόν τα μηδενικά κρούσματα COVID-19 έχουν βοηθήσει στη διατήρηση της ανάκαμψης της αγοράς.

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είδαν παρόμοια τάση από τον Απρίλιο. Τον Οκτώβριο του 2020, οι συγκρίσεις ζήτησης σε αυτές τις δύο περιοχές επιδεινώθηκαν λόγω του τέλους των θερινών ταξιδιών, της έλλειψης επιχειρήσεων / εκδηλώσεων και της απειλής νέων lockdown.

Η εξέταση της απόδοσης του ADR σε ξενοδοχεία στην Κίνα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες απαιτεί ανάλυση των τάσεων αύξησης του εφοδιασμού των τελευταίων ετών, καθώς η νέα προσφορά επηρεάζει την πληρότητα και περιορίζει την ισχύ των τιμών.

Η αύξηση της προσφοράς στην Κίνα επιβραδύνθηκε φέτος, ακόμη και μετά τη βελτίωση της ζήτησης προς τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πιθανότατα θα βιώσουν παρόμοια τάση, λόγω του μόνιμου κλεισίματος και της περιορισμένης αύξησης της προσφοράς.

Τα μόνιμα κλεισίματα και τα λιγότερα νέα ανοίγματα έχουν επηρεάσει την προσφορά 2020 και στις τρεις περιοχές.

  • Σε αρκετές βασικές αγορές στην Κίνα, το μόνιμο ποσοστό κλεισίματος είναι περίπου 2%.
  • Σημαντικότερα ποσοστά μόνιμου κλεισίματος (5% +) παρατηρήθηκαν σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές.
  • Στις ΗΠΑ, σχεδόν 60.000 δωμάτια έχουν κλείσει οριστικά το 2020, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 1,1% της υπάρχουσας προσφοράς.

Πριν από το COVID-19, η προσφορά αποθέματος συνολικών δωματίων στις ΗΠΑ, η οποία δεν προϋποθέτει προσωρινό κλείσιμο ξενοδοχείων, αναμενόταν να αυξηθεί 1,9% το 2021 – από τότε έχει προσαρμοστεί στο 1,3%. Γεγονός που υποδηλώνει επιβράδυνση της αύξησης της προσφοράς λόγω της πανδημίας.

Η επιβράδυνση της προσφοράς θα μπορούσε να συνδεθεί άμεσα με οικονομικά ζητήματα που περιορίζουν τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης για νέα έργα. Ειδικά επειδή η χρηματοδότηση καθορίζεται από την απόδοση, η οποία προς το παρόν δεν είναι ιδανική.

Η απόδοση του 2021

Οι τρεις περιοχές που περιλαμβάνονται σε αυτήν την ανάλυση αντιμετώπισαν την πανδημία με διαφορετικά επίπεδα αυστηρότητας.

Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν πληγεί περισσότερο. Οι γραμμές τάσης ανάκαμψης της Κίνας έχουν δείξει ότι μόλις τεθούν υπό έλεγχο νέες περιπτώσεις COVID, η περιφερειακή απόδοση των ξενοδοχείων θα αρχίσει να ανακάμπτει.

Το 2021, η απόδοση του ξενοδοχείου θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στον έλεγχο των περιπτώσεων COVID-19 και την αποτελεσματικότητα και τη διανομή των εμβολίων.