Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Κίνα επεκτείνει την πολιτική εισόδου 15 ημερών χωρίς βίζα σε έξι επιπλέον χώρες της Ευρώπης, για ταξίδια από τις 14 Μαρτίου έως τις 30 Νοεμβρίου.

Η κίνηση στοχεύει στην ενίσχυση των στενότερων δεσμών και την τόνωση του τουρισμού μετά την πανδημία. Οι χώρες που πρόκειται να επωφεληθούν από αυτήν την επέκταση πολιτικής είναι:

  • Ελβετία
  • Ιρλανδία
  • Ουγγαρία
  • Αυστρία
  • Βέλγιο
  • Λουξεμβούργο

Οι πολίτες που έχουν διαβατήρια από τα παραπάνω κράτη θα μπορούν να εισέλθουν στην Κίνα χωρίς βίζα για διάφορους σκοπούς, όπως επαγγελματικούς λόγους, τουρισμό, επισκέψεις συγγενών και φίλων, καθώς και διέλευσης.

Οπως υπογράμμισε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi “ελπίζουμε ότι περισσότερες χώρες θα παρέχουν επίσης ευκολία έκδοσης βίζας στους Κινέζους πολίτες και θα δημιουργήσουν από κοινού ένα διασυνοριακό δίκτυο.

Το γρήγορο δίκτυο έχει επιταχύνει την επανέναρξη των διεθνών πτήσεων επιβατών, επιτρέποντας στους Κινέζους πολίτες να ταξιδέψουν ανά πάσα στιγμή”.

Η απόφαση για παράταση της εισόδου χωρίς βίζα για 15 ημέρες ακολουθεί την προηγούμενη ανακοίνωση της Κίνας τον Ιανουάριο του 2024 για τους υπηκόους της Ελβετίας και της Ιρλανδίας, καταδεικνύοντας τη δέσμευση της χώρας να διευκολύνει τα ταξίδια για τα κράτη της ΕΕ.

Η πρωτοβουλία ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη στρατηγική της Κίνας για την αναζωογόνηση του ταξιδιωτικού και τουριστικού της τομέα, τον οποίο η πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει σοβαρά.

Τα παρατεταμένα μέτρα καραντίνας διέκοψαν σημαντικά τα διεθνή ταξίδια ως απάντηση στην κρίση, ωθώντας τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να διερευνήσουν μέτρα για την αναζωπύρωση του τουρισμού.

Η Κίνα είχε προηγουμένως επεκτείνει την πολιτική ταξιδιού 15 ημερών χωρίς βίζα για να συμπεριλάβει πέντε χώρες της ΕΕ και τη Μαλαισία τον Νοέμβριο του 2023.

Από την 1η Δεκεμβρίου 2023 έως τις 30 Νοεμβρίου 2024 σε πολίτες από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία και Μαλαισία επιτράπηκε η είσοδος χωρίς βίζα για σύντομες διαμονές, υπό τον όρο ότι τηρούσαν συγκεκριμένους όρους.