του Χάρη Ντιγριντάκη

Τα εγκαίνια της 36ης διεθνούς έκθεση Philoxenia-Hotelia 2021 ΔΕΘ Helexpo πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. Κοινή αίσθηση αποτέλεσε ότι το 2022 θα σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Σήμερα, Σάββατο 13 Νοεμβρίου και ώρα 10:30, ο Β. Κικίλιας θα απευθύνει την εναρκτήρια ομιλία στο Συνέδριο με θέμα: «Τουρισμός εμπειρίας – Αναζητώντας την αυθεντικότητα», που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της Philoxenia 2021.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν αναγνωρισμένοι ομιλητές από την ακαδημαϊκή κοινότητα, σημαντικοί εκπρόσωποι τουριστικών φορέων, αλλά και επιτυχημένοι επαγγελματίες της εγχώριας τουριστικής αγοράς.

Η σημασία του τουρισμού

H 36η Philoxenia-Hotelia, που διοργανώνεται από τις 12 έως τις 14 Νοεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης μετά από έναν χρόνο απουσίας, στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας για τον ελληνικό τουρισμό εν μέσω πανδημίας.

Όπως αισιόδοξα είναι και τα στοιχεία που παρουσίασε ο Βασίλης Κικίλιας χθες, στο Συμβούλιο Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) στη Θεσσαλονίκη.

«Είμαστε στον Νοέμβριο και ο Τουρισμός ακόμα προσθέτει στο ΑΕΠ της χώρας και φυσικά, οι συμφωνίες που ήδη υπογράφουμε και αφορούν το 2022 είναι πολύ ενθαρρυντικές», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού.

Αναφερόμενος στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ευρώπη για την ανάπτυξη της χώρας μας, 7,1% το 2021, υπογράμμισε πως το «σημαντικό κομμάτι αυτής της ανάπτυξης οφείλεται και προέρχεται από το ότι αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω τα έσοδά μας για τον τουρισμό.

Θυμίζω ότι οι προβλέψεις ήταν 5-6 δισ. ευρώ έσοδα για τη χώρα από τον τουρισμό για το 2021 και πλέον, πριν κλείσει ακόμα η χρονιά γιατί ακόμα έχουμε επισκέπτες σε πολλές περιοχές της χώρας μας, πλησιάζουμε τα 12 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι επαγγελματίες, οι ξενοδόχοι, οι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με το εμπόριο, τη μεταποίηση σε τουριστικές περιοχές, όλα τα επαγγέλματα και όλες οι ελληνικές οικογένειες που ασχολούνται με τον τουρισμό, είτε ως πρώτη ασχολία είτε ως δεύτερη ασχολία στην οικογενειακή επιχείρηση, έκαναν και κάναμε όλοι μαζί μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που συνεχίζεται το φθινόπωρο, όπως βλέπετε, αλλά και το χειμώνα».

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε στους ξενοδόχους πως «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να λειτουργούμε επαγγελματικά, να συνεργαζόμαστε και σίγουρα να αντιμετωπίζουμε ώριμα τις δυσκολίες που υπάρχουν».

235 εκθέτες

Οι εκθέτες των Philoxenia-Hotelia 2021 ανέρχονται συνολικά σε 235 και προέρχονται από 12 χώρες και ειδικότερα από Ελλάδα, Πολωνία, Κύπρο, Αρμενία, Πορτογαλία, Βιετνάμ, Ινδία, Αζερμπαϊτζάν, Λουξεμβούργο, Ιορδανία, Ιράκ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εγχώρια τουριστική βιομηχανία είναι επίσης παρούσα, ενώ Τιμώμενος Δήμος της Philoxenia είναι αυτός της Επιδαύρου.

Στους εκθέτες περιλαμβάνονται το υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ (που έχει υπό την αιγίδα του τις δύο εκθέσεις), τουριστικές start-ups μέσω του Επιταχυντή του ΞΕΕ Capsule T, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις δόμησης, τεχνολογίας, επίπλων, κατασκευών, εξοπλισμού και ανακαίνισης, που απευθύνονται στον κλάδο του τουρισμού, οι σημαντικότεροι θεσμικοί φορείς ΞΕΕ, ΣΕΤΕ, ΗΑΤΤΑ, ΠΟΞ (υπό την αιγίδα των οποίων βρίσκεται η έκθεση) και τουριστικοί προορισμοί της χώρας (δήμοι και Περιφέρειες).