Για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι πολίτες θέτουν την κλιματική αλλαγή ως κορυφαία προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Το 32% των Ευρωπαίων υποδεικνύει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη διατήρηση του περιβάλλοντος ως το πιο σημαντικό ζήτημα για ανάληψη δράσης από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το ζήτημα αυτό, αναφέρεται περισσότερο σε 11 κράτη μέλη, ιδίως στη Σουηδία (62%), τη Δανία (50%) και την Ολλανδία (46%).

Οι πλέον επείγουσες περιβαλλοντικές ανησυχίες

  • Κλιματική αλλαγή 52%
  • Ατμοσφαιρική ρύπανση 35%
  • Θαλάσσια ρύπανση 31%
  • Αποψίλωση 28%
  • Αυξανόμενη ποσότητα αποβλήτων 28%

“Η έρευνα αυτή δείχνει με σαφήνεια ότι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν ανάληψη δράσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος μεταβαίνει στη Μαδρίτη τη Δευτέρα για να παρευρεθεί στην έναρξη της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP25.
Στο Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε προχθές ψήφισμα που κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και το περιβάλλον στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αφουγκραζόμαστε τους πολίτες μας και τονίζουμε την ανάγκη να περάσουμε από τα λόγια στη δράση”.

Οι διαμαρτυρίες των νέων φέρνουν αποτέλεσμα

Σύμφωνα με την έρευνα έξι στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύουν ότι οι διαμαρτυρίες με πρωτοβουλία των νέων έχουν άμεσο αντίκτυπο στην πολιτική.
Οι Ιρλανδοί (74%), οι Σουηδοί (71%) και οι Κύπριοι (70%) είναι πεπεισμένοι ότι οι διαμαρτυρίες θα οδηγήσουν σε πολιτικά μέτρα, σε σύγκριση με το 42% των Τσέχων και το 47% των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Βρισκόμαστε σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης

Ψήφισμα με τον οποίο κηρύσσει “ευρωπαϊκή και παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και το περιβάλλον, ενέκρινε το ΕΚ ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP25 που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη από τις 2 μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.
Για τον λόγο αυτό, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι όλες οι σχετικές νομοθετικές προτάσεις και ο προϋπολογισμός θα είναι σε πλήρη συμφωνία με τον στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Οι ευρωβουλευτές καλούν την νεοεκλεγείσα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να συμπεριλάβει τον στόχο μείωσης κατά 55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, για την οποία δεσμεύτηκε στη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μείωση των εκπομπών στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές

Mε το συγκεκριμένο ψήφισμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει έκκληση για παγκόσμια μείωση εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές.
Τονίζει μάλιστα ότι οι υφιστάμενοι στόχοι υπολείπονται των απαιτούμενων μειώσεων και για τον λόγο αυτό, όλες οι χώρες θα πρέπει να συμπεριλάβουν τις εκπομπές από τις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές στον υπολογισμό των εθνικά καθορισμένων συνεισφορών τους (NDCs), ενώ προτρέπει την Κομισιόν να συμπεριλάβει τον τομέα της ναυτιλίας στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (ETS).

Επίσης, σε άλλο σχετικό ψήφισμά τους, αναφέρουν ότι η ΕΕ πρέπει να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, ώστε να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Κάτι για το οποίο η ΕΕ θα πρέπει να δεσμευτεί κατά την προσεχή διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.