Φώτο: WTM

Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) προειδοποίησε ότι «η κλιματική κρίση είναι μεγαλύτερη απειλή από τον Covid».

Ο Zurab Pololikashvili Γενικός Γραμματέας του UNWTO δήλωσε στη Σύνοδο Υπουργών στο πλαίσιο της WTM ότι η πανδημία έχει πλήξει τον τουρισμό περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα.

Ο τουρισμός χρειάζεται υποστήριξη από τις κυβερνήσεις, μέσω ισχυρότερων συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Και μέσω περισσότερων και καλύτερα στοχευμένων χρηματοδοτικών επενδύσεων, για να ανοικοδομηθεί με βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο.

«Αυτή η Σύνοδος Κορυφής μας δίνει την ευκαιρία να ενισχύσουμε τη θέση μας για τη βιωσιμότητα», είπε ο Zurab Pololikashvili.

Τόνισε στους αντιπροσώπους ότι η πρόσφατη Διακήρυξη των Ηγετών της Ρώμης που εκδόθηκε από την G20 επισημαίνει την ανάγκη αποκατάστασης των ταξιδιών και του τουρισμού. Τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Όπως υπογράμμισε οι δημόσιες επενδύσεις θα «ενθαρρύνουν και θα αξιοποιήσουν» τις ιδιωτικές επενδύσεις σε όλο τον κόσμο. Και πρόσθεσε ότι «ο τουρισμός μπορεί να ωφεληθεί εάν οι κυβερνήσεις παρέχουν τη σωστή υποστήριξη.
Η επιστροφή στην παλιά κανονικότητα δεν είναι επιλογή. Ο τομέας αντιπροσωπεύει μια επενδυτική ευκαιρία χωρίς κινδύνους. Και πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και τη νεολαία, στο δρόμο προς το καθαρό μηδέν.»

Ο UNWTO και άλλοι φορείς του τουρισμού και των ταξιδιών θα παρουσιάσουν επίσημα τη Διακήρυξη της Γλασκώβης για την Κλιματική Δράση στον Τουρισμό στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP26 αύριο Πέμπτη 4 Νοεμβρίου.