Μετά από εννέα συνεχόμενα χρόνια ανάπτυξης, ο Τουρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που έχουν υποστεί το πιο σοβαρό πλήγμα, από την παγκόσμια πανδημία.

Με στόχο να διερευνήσει νέους τρόπους για να βγούμε από την κρίση Covid-19 και να επιτευχθεί μια βιώσιμη ανάκαμψη του τουριστικού τομέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκάλεσε διαδικτυακή συνεδρίαση.

Οι συμμετέχοντες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τον Τουρισμό χαρτογράφησαν βασικές προκλήσεις και ευκαιρίες του τουριστικού τομέα της ΕΕ.

Και πρότειναν ένα σύνολο δράσεων ως βάση για δεσμεύσεις και περαιτέρω συζητήσεις που τροφοδοτούν την ευρωπαϊκή ατζέντα για τον τουρισμό.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε τρία κύρια θέματα:

  1. Ανθεκτικότητα.
  2. Βιωσιμότητα και πράσινη μετάβαση.
  3. Ψηφιακή μετάβαση-δεδομένα και καινοτομία.

Το διαδικτυακό συνέδριο συγκέντρωσε περισσότερους από 700 συμμετέχοντες. Συμπεριλαμβανομένων των εθνικών και περιφερειακών δημόσιων αρχών, εκπροσώπων των ευρωπαϊκών ενώσεων του κλάδου και της τουριστικής και ταξιδιωτικής βιομηχανίας, διεθνείς οργανισμοί, ακαδημαϊκοί και ΜΚΟ.

“Ο τουρισμός – ένας από τους μεγαλύτερους τομείς της οικονομίας μας – πλήττεται περισσότερο από την πανδημία, δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν Επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά.

Η Επιτροπή παρέχει άνευ προηγουμένου υποστήριξη για αυτήν την εξαιρετική κατάσταση. Συμπεριλαμβανομένων χρηματοοικονομικών μέσων για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα”.

Ζ. Πολολικασβίλι: “Επενδύστε πράσινα”

Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) Ζουράμπ Πολολικασβίλι κάλεσε τις κυβερνήσεις να προωθήσουν τις πράσινες επενδύσεις.
Για να οδηγήσουν τη βιώσιμη ανάκαμψη από την κρίση που προκαλείται από την πανδημία.

Σύμφωνα με τον UNWTO, η ΕΕ σημείωσε 66% λιγότερες διεθνείς αφίξεις τουριστών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Αν και τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ άνοιξαν εν μέρει το καλοκαίρι, τα εξωτερικά σύνορα έκλεισαν σε μεγάλο βαθμό στον κόσμο.